Nova bankarska pravila mogla bi uništiti tržište istočne Europe?

U sklopu Basel III standarda dogovorena su nova pravila za banke što bi moglo imati neželjene posljedice za istočni dio Europe, a stručnjaci tvrde da će najveće biti pogođena mala i srednja poduzeća, piše net.hr

Stižu nova pravila za banke koje se nalaze u sklopu Basel III standarda, a to bi moglo imati neželjene posljedice za gospodarstvo istočne Europe. Prema novim pravilima banke u svojim središnjicama moraju imati veće kapitalne zalihe, moraju osigurati veću likvidnost i moraju smanjiti izdavanje rizičnih kredita. To bi, tvrde stručnjaci moglo uzrokovati probleme u zemljama istočne Europe jer su ondje kompanije ovisne o zajmovima koje su uzele od banaka.

Moramo biti oprezni s obzirom na to koje implikacije ove regulacije mogu imati u toj regiji. Za Europu je puno bolje da je to područje dobro financirano, izjavio je Gernot Mittendorfer iz Erste Grupe ističući kako govori u ime središnjice za istočnu i središnju Europu. Mittendorfer upozorava da je sve to prihvatljivo, ali da se nova pravila ne smiju uvesti prebrzo.

Ako to napravite prebrzo, banke bi mogle biti potaknute da smanje ili čak obustave kreditiranje na određenim područjima. Tada bi problemi mogli najviše doći do izražaja u zemljama gdje i same vlade imaju probleme s posuđivanjem novca, kaže austrijski bankar. Prema novim pravilima, najveći dio kredita za srednja i mala poduzeća bit će okarakteriziran kao rizičan. Tako će mala poduzeća propadati, a velika puno jednostavnije dobivati novac. Stoga će ona i ojačati na tržištu. (HT)

 

Izvor: www.net.hr

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox