Novi rekord: Nepodmireni nalozi za plaćanje iznose 39,1 milijardu kuna

Vrijednost nepodmirenih naloga za plaćanje i dalje raste, u travnju je povećana za još 1,1 milijardu kuna do razine novog rekorda od 39,1 milijardu kuna, navode analitičari Centra za makroekonomske analize Hrvatske gospodarske komore. 

Napominju da je bio rekordan i broj nelikvidnih/insolventnih poslovnih subjekata, njih 82.884 s mjesečnim rastom od 1,5 posto.

Navode kako potvrdu nastavka negativnog trenda najbolje oslikava činjenica daljnjeg stalnog rasta broja nelikvidnih poslovnih subjekata u kratkotrajnoj blokadi, do 60 dana. U travnju ih je, po podacima Financijske agencije, bilo 5.072, što je 860 više nego prethodnog mjeseca s ukupnom vrijednošću blokada od 880 milijuna kuna.

Po ocjeni analitičara HGK, to potvrđuje kako stalno novi poslovni subjekti nailaze na likvidnosne probleme, a kako se stalno povećava i ukupni broj blokiranih, jasno je kako rijetki izlaze iz blokade kada jednom u nju uđu.

Stoga treba apostrofirati sada već ekstreman broj poslovnih subjekata kojima je blokiran račun (što znači da ne plaćaju poreze, doprinose niti isplaćuju plaće): više od polovice aktivnih obrta i trećina aktivnih pravnih osoba, napominje se u najnovijoj publikaciji HGK "Gospodarska kretanja". (Hina/jk)

 

 


Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox