Novi trend: Umjesto igrački kreditne kartice

Već je odavno poznato kako hollywoodske zvijezde postavljaju trendove, ali odnedavno i njihova djeca sve češće postaju uzori ''običnoj'' djeci. Kreditne kartice u dječijim rukama još je jedna stvar koju su prigrlili svi ''moderni'' roditelji, piše Večernji list.

 

Nedavno je najpoznatija djevojčica svijeta, Suri Cruz, počastila svoje roditelje večerom u restoranu. Ništa neobično da četverogodišnja djevojčica nije provukla svoju kreditnu karticu! Činjenica je sablaznila roditelje širom svijeta, međutim ima onih koji će se povesti istim primjerom, pa će kao Katie Holmes i Tom Cruz svojoj dječici napraviti kreditne kartice.

Roditelji u Hrvatskoj će svojoj djeci najčešće napraviti karticu kako bi im iskazali povjerenje, dali malu slobodu trošenja i iskustvo te ukoliko idu na izlete, maturalce i slično kako nebi morali nositi i brinuti o gotovini.

Banke su u ovom slučaje dobri partneri roditeljima i omogućuju cijeli niz različitih vrsta kartica s limitom kojim upavljaju roditelji. Zaba nudi Cool račun s dnevnim limitom, Erste banka Medo štedo kartice koje su vezane uz Diners kreditne kartice roditelja te daju i dnevni limit, Splitska banka Ritam Junior Property karticu s početnih 50 kuna poklona, a PBZ za maloljetnike s tek 16 godina nudi Amex uz odobrenje roditelja.

Važno je imati na umu kako djeca korištenjem kartica neće steći nikakvu spoznaju o novcu i vrijednostima. Međutim, svaki će roditelj sam odlučiti hoće li se povoditi za svjetskim trendovima i svojoj djeci praviti kartice ili će ih jednostavno, bar dok su djeca, navikavati na gotovinu. Dosadašnje su generacije ionako lijepo odrastale bez kartica. (SJ)

 

Izvor: Večernji list, izdanje 27.1.2011.

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox