Novim porezom Linić kreće u discipliniranje banaka

Ministarstvo financija dobar dio ove godine bavit će se raspravom o prijedlogu zakona o porezu na imovinu koji je već izazvao negodovanja i građana i poduzetnika, piše Novi list.

U Ministarstvu financija kažu da u igri više koncepata, ali su odlučni da se porez plaća na imovinu koja nije stavljena u funkciju, neovisno radi li se o stanovima, kućama, tvorničkim objektima, poljoprivrednom ili građevinskom zemljištu.

U tom slučaju građani koji imaju drugi stan u kojem ne žive, građevinsko ili poljoprivredno zemljište koje nije u funkciji plaćat će porez na imovinu. No, najveći obveznici tog poreza mogle bi postati banke.

Naime, banke u svom vlasništvu imaju tisuće stanova koje su preuzele od građevinskih tvrtki koje su kreditirale i građana koji nisu uspijevali podmiriti svoje obveze te brojna poljoprivredna i građevinska zemljišta i nekretine propalih banaka.

Porez na imovinu banke bi godišnje mogao stajati desetke ili stotine milijuna kuna te bi ih trebao natjerati da ne gomilaju imovinu u očekivanju oporavka tržišta, dok gospodarstvo od banaka nema koristi. (jk)

 

Izvor: www.novilist.hr
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox