Novotny: Nema novca, nema kapitala, slijedi novi val recesije

Ekonomski analitičar Damir Novotny komentirao je za treći Dnevnik HTV-a crne prognoze sada već bivšega guvernera Hrvatske narodne banke Željka Rohatinskog koje je posljednji put napravio sa svojim analitičarima.   

Radi se o kontinuitetu ekonomske politike prethodne Vlade. Nema zaokreta u ekonomskoj politici. Početak mandata ove Vlade obilježen je dodatnom poreznom presijom kako bi se napunio poračun, a nove ohrabrujuće signale Vlada ne šalje niti kućanstvima niti poduzećima, smatra Novotny.

Od najavljenih velikih investicija ne vidimo niti jednu važnu investiciju koju bi Vlada pokrenula. Nema novaca, nema kapitala pa je vrlo vjerojatno da će se hrvatsko gospodarstvo naći u novom valu recesije, rekao je Novotny.

Podsjetimo, analitičar HNB-a u ovoj godini očekuju pad gospodarskih aktivnosti za 1,6 posto, a u 2013. godini rast BDP-a mogao bi iznositi 1,3 posto. Osim toga, zbog poskupljenja energije predviđaju inflaciju od 3,2 posto ove godine, a za 2013. godinu prognoziraju da bi se ona mogla smanjiti na 2,6 posto. (jk)

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox