Obama će predložiti porez na milijunaše

Američki predsjednik Barack Obama u ponedjeljak će predložiti Kongresu uvođenje tzv "Buffetovog poreza", odnosno povećanje minimalne porezne stope za bogate građane koji zarađuju više od milijun dolara godišnje, kako bi je izjednačio sa stopom za srednju klasu, objavio je New York Times i prenijele svjetske agencije.

 

Prijedlog će biti dio njegova plana za smanjenje deficita i do 3 bilijuna dolara u sljedećih 10 godina, iako se osim političkog djelovanja na Obaminu demokratsku izbornu bazu uoči predstojećih izbora 2012. ne očekuju bitni prihodi iz novog poreza. Prijedlog novih poreznih stopa odnosi se na samo 0,3 posto poreznih obveznika, odnosno manje od 450.000 ljudi.

Direktor komunikacija Bijele Kuće Dan Pfeiffer objavio je na twitteru u subotu da će novi namet bogatašima djelovati poput "neke vrste alternativne minimalne stope" (AMT) čiji je cilj primorati bogate da plaćaju barem isto toliko poreza koliko i srednja klasa.

Ime "Buffetov porez" odnosi se na američkog milijardera i investitora Warrena Buffeta koji je ove godine već više puta kritizirao postojeći porezni sustav u kojem najbogatiji građani poput njega plaćaju srazmjerno manji porez od srednje klase, jer se prihodi od investicija oporezuju po nižoj stopi od 15 posto, dok se porezi na izravni dohodak penju i do 35 posto. (Hina)

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox