Očekivano: Španjolska kliznula u recesiju

Španjolsko gospodarstvo kliznulo je u prvom ovogodišnjem tromjesečju u recesiju, zabilježivši pad aktivnosti za 0,4 posto u odnosu na prethodno tromjesečje, objavila je u španjolska središnja banka u svom redovitom mjesečnom izvješću.

Tehnički se recesija definira kao dva uzastopna tromjesečja pada gospodarskih aktivnosti. Španjolsko gospodarstvo je i u zadnjem lanjskom tromejsečju zabilježilo pad i to za 0,3 posto.

Na godišnjoj razini, gospodarska aktivnost u toj zemlji u prva je tri ovogodišnja mjeseca smanjena 0,5 posto, navodi Bank of Spain.

Nacionalni zavod za statistiku objavit će prvu službenu procjenu BDP-a 30. travnja.

Vijest o recesiji u Španjolskoj nije nikoga iznenadila. Nova konzervativna vlada već ranije je objavila da gospodarska aktivnost pada te procijenila da će u ovoj godini biti u minusu 1,7 posto.

Vlada je odobrila reforme tržišta rada i financijskog sektora, poduzela drastične mjere smanjenja manjka, te upozorila Španjolce da se pripreme na teška vremena prije nego što ona postanu bolja. Stopa nezaposlenosti u zemlji iznosi gotovo 23 posto i očekuje se da će dalje rasti.

Na financijskim tržištima, zemlja se nalazi i dalje pod pritiskom, budući da su prinosi na 10-godišnje španjolske obveznice porasle na 5,97 posto. Indeks španjolske burze IBEX oslabio je 2,7 posto. (Hina/jh)

 

 

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox