Očekuje se pad cijena veći od 1 posto i nastavak deflacije

Četiri makroekonomista, koji su sudjelovali u anketi Hine, procjenjuje u prosjeku da su u svibnju potrošačke cijene pale za 1,6 posto u odnosu na isti lanjski mjesec. Njihove procjene pada cijena kreću se u rasponu od 1,5 do 1,7 posto. To znači da se nastavlja trend deflacije, odnosno pada potrošačkih cijena na godišnjoj razini, koji sa sporadičnim prekidima traje još od veljače 2014. godine.

U prethodna dva mjeseca potrošačke cijene pale su 1,7 posto na godišnjoj razini, što nije zabilježeno od kada DZS vodi te podatke. To je, kažu makroekonomisti, ponajviše posljedica uvezenih deflatornih pritisaka zbog pada cijena nafte na svjetskom tržištu, ali i lokalnih faktora.

"U svibnju očekujemo zadržavanje deflatornih pritisaka prvenstveno sa strane ponude. Globalni čimbenici - niske cijene energenata - te lokalni - pad cijena prirodnog plina i povećana konkurencija - rezultirat će padom cijena sličnim intenzitetom kao i prethodnih mjeseci“, navodi jedan od makroekonomista u anketi Hine. Rizici od deflacije porasli su u svijetu, a ne samo u Hrvatskoj, ponajviše zbog pada cijena nafte na svjetskom tržištu s više od 100 dolara polovicom 2014. godine na manje od 50 dolara po barelu. (PS/S.P. Izvor: Večernji.hr)

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox