Odbijeno 40 prijava za IPARD natječaj

Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju je provedbeno tijelo za pretpristupni program IPARD, a natječaje za dodjelu sredstava iz tog programa provodi sukladno propisima i odobrenim procedurama akreditiranim od strane EU revizorskih tijela, koja redovito kontroliraju njen rad, priopćeno je iz agencije.

 

Navodi se kako je Agencija provela natječaj za prikupljanje prijava jedinica lokalne samouprave za ulaganja u "Razvoj i unapređenje ruralne infrastrukture", tijekom kojega je zaprimljeno 67 prijava. Tijekom obrade prijava utvrđen je veliki broj nedostataka, poglavito u dijelu procedure javne nabave koja se provodi po EU kriterijima predviđenim za treće zemlje. Zbog propusta ili previda podnositelja kod pripremanja prijava za IPARD natječaj, Agencija je u velikom broju slučajeva morala pisanim putem tražiti dopunu dokumentacije. No, niti nakon poziva na dopunu, nedostaci vezani za javnu nabavu nisu bili otklonjeni, navodi se.

Slijedom administrativnih provjera prijava pristiglih na natječaj, nakon traženja i djelomičnog zaprimanja dopuna za do sada obrađene prijave, Agencija je izdala ukupno 40 odluka o odbijanju (33 zbog neusklađenosti s EU procedurama javne nabave, a sedam zbog neodgovarajućeg ulaganja). Jedan podnositelj je odustao od projekta, dok se 26 prijava nalazi u obradi. Svakom podnositelju koji je odbijen u odluci je naveden razlog odbijanja, a dodatno je dana i informacija o drugim nedostacima uočenim tijekom obrade prijave, s ciljem da se do sljedećeg natječaja, koji će biti raspisan u svibnju, uz nedostatke zbog kojih je prijava odbijena, otklone i nedostaci koji bi u kasnijoj obradi prouzročili odbijanje prijave. Agencija će provoditi IPARD program i raspisivati natječaje se sve do ulaska Hrvatske u EU, navodi se u priopćenju. (Hina/MJ)

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox