Odbili MMF: Zemlje u razvoju ne žele kontrolu priljeva kapitala

Predstavnici tržišta u nastajanju odbacili su plan Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) da ih vodi kod upravljanja s velikim priljevima kapitala u njihova gospodarstva, videći u tome način ograničavanja njihovog djelovanja a ne pomoć, izvijestio je u The Wall Street Journal.

Dužnosnici MMF-a zaključili su da tržišta u razvoju trebaju obuzdati rast priljeva kapitala, koji mogu potaknuti napuhavanje cijena imovine, inflaciju i štetiti domaćim izvoznicima povećavajući vrijednost valute.

No, ministri gospodarstava u razvoju snažno su se usprotivili, videći u prijedlogu MMF-a nastojanje naprednih gospodarstava da sputaju njihove politike. Brazil, Turska, Južna Koreja i nekoliko drugih zemalja u razvoju prošle su godine prihvatili mjere kontrole tijekova kapitala kako bi ograničili rast priljeva.

Mi se protivimo svim smjernicama, okvirima ili pravilima ponašanja, koja pokušavaju ograničiti, izravno ili neizravno, politički odgovor zemalja suočenih s rastom nestabilnih priljeva kapitala, rekao je brazilski ministar financija Guido Mantega, na sastanku MMF-ova upravnog odbora.

Tko je kriv?

Zemlje u razvoju posebno krive američku središnju banku Fed kao izvor viška kapitala jer drži kratkoročne kamatne stope blizu nulte stope i pumpa novac u gospodarstvo kupnjom državnih obveznica.

Razvijene zemlje, pak, problem prije svega pripisuju politici Kine da čvrsto kontrolira vrijednost svoje valute te također tendenciji da se investicijski kapital odljeva prema gospodarstvima s najbržim rastom.

Ironično je što neke od zemalja koje su odgovorne za najdublju krizu od Velike depresije, a još nisu riješile vlastite probleme, žele propisati pravila ponašanja za ostatak svijeta, uključujući i zemlje koje su opterećene učincima prelijevanja politika koje su te zemlje prihvatile, rekao je Montega na sastanku odbora.

The Wall Street Journal ocjenjuje kako će MMF-ov okvir za korištenje mjera kontrole tijekova kapitala, ako se i usvoji, vjerojatno imati malo utjecaja izvan zemalja koje kreditira MMF. Međutim, neke zemlje brinu da bi mogle biti negativno ocijenjene u MMF-ovim revizijama stanja njihovih gospodarstva, ako se ne slijede te smjernice. (Hina/jk)

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox