Ode rejting čak 24 talijanske banke, Unicredit i Intesa Sanpaolo sigurne

Bonitetska agencija Standard & Poor's u utorak je snizila rejting 24 talijanske banke, uglavnom bankama srednje veličine osim Banca Monte dei Paschi di Siena (BMPS) i Unione di Banche Italiane (UBI Banca), zbog pogoršanja stanja gospodarstva na Apeninskom poluotoku.

Za BMPS, najstariju banku na svijetu koja i dalje djeluje, ocjena dugoročnih obveznica spuštena je za jednu stepenicu na "BBB +", kao i za UBI Bancu, uključujući i dugoročni dug koji je sada ocijenjen s "A-", navodi se u priopćenju. Bonitetska agencija navodi kako očekuje povećanje troškova refinanciranja talijanskih banaka zbog rasta prinosa na obveznice talijanskog ministarstva financija.

Mislimo da će se trošak financiranja za banke povećati poglavito zbog višeg prinosa na talijanski državni dug. Štoviše, viši trošak financiranja za bankarski i korporativni sektor vjerojatno će rezultirati pooštrenjem uvjeta kreditiranja i slabijom gospodarskom aktivnošću u kratkoročnom do srednjoročnom razdoblju, naveo je S&P u priopćenju.

Potvrđen rejting za Intesu Sanpaolo i Unicredit

Agencija je istodobno potvrdila rejtinga za 19 banaka, uključujući UniCredit SpA (UCG) i Intesa Sanpaolo, dvije najveće talijanske banke. S&P je 19. rujna smanjio rejting dugoročnih obveznica banaka Mediobanca, Findomestica, Intesa Sanpaolo i njihove podružnice Banca Imi, Cassa Risparmio Bologna i Biis, te BNL (grupa BNP Paribas), nakon smanjivanja rejtinga talijanskih državnih obveznica.

Agencija napominje da 22 od 43 talijanskih financijskih institucija sada ima negativne izglede, što znači da nova smanjenja za njihove vrijednosnice nisu isključena.

S&P je prošloga mjeseca smanjio rejting talijanskih državnih obveznica s "A+" na "A", uz negativne izglede. Prinos na 10-godišnje talijanske obveznice u utorak je rastao za 7 baznih bodova na 5,867 posto, što je najviši prinos otkako je ECB 8. kolovoza počeo kupovati talijanske obveznice kako bi zaustavio rast cijene zaduživanja. (Hina/jk)

 

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox