Odobrene dozvole za izvoz zlata u vrijednosti 347 milijuna eura

S 30. lipnjem su u Ministarstvu gospodarstva tijekom ove godine odobrili 32 izvozne dozvole za zlato s tim da je njegova financijska vrijednost rekordna - radi se o više od 347 milijuna eura.

Iako je već općepoznato da se u Hrvatskoj zlato sve više otkupljuje, najnovije brojke govore da je taj trend strelovit. Tijekom prvih šest mjeseci je iz Hrvatske prema podacima Državnog zavoda za statistiku izvezeno zlata u vrijednosti većoj od 690 milijuna kuna ili nešto više od 90 milijuna eura.

Ako se ta brojka poveže s dosad odobrenim dozvolama, ispada da će taj izvoz biti još barem četiri puta veći. Tijekom prošle godine je, naime, Ministarstvo gospodarstva odobrilo dozvole za izvoz u vrijednosti 56,3 milijuna eura, s tim da je izvezeno na kraju 48,4 milijuna eura, piše poslovni.hr.

Kako će točno izgledati statistika s izvozom zlata do kraja 2012. godine bit će zanimljivo vidjeti. Činjenica je da cijena zlata tijekom posljednjih godina raste. Očekuje se da će tijekom ove i slijedeće godine cijena unce zlata sa sadašnjih 1600 dolara skočiti na oko dvije tisuće dolara. Upravo u tome treba tražiti glavni razlog eksplozije tvrtki za otkup zlata u Hrvatskoj, kažu u Ministarstvu gospodarstva.

I Sven Sambunjak, glavni urednik portala Srebrozlato.com, kaže da će cijene zlata rasti s tim da su njegove procjene da će one u narednim godinama biti i i nekoliko puta veće u odnosu na današnje.

Tvrtke koje se bave otkupom zlata traže izvozne dozvole za veće količine od planiranog izvoza kako bi se osigurale. Kasnije, ako otkupe više zlata, imaju već pokrivene i spremne papire za izvoz i ne kompliciraju si situaciju, kaže Sambunjak. Trend će se s otkupom zlata nastaviti jer je Hrvatska s legislativom na ovom području jedinstvena. Kod nas uopće nije moguće ulagati u investicijsko zlato dok je promet zlatom i zlatnim predmetima opterećen visokim davanjima koja dosežu i do 58 posto. (sh)

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox