OECD: BDP odlazi u povijesti

Vrijeme je da se odmaknemo od tradicionalnog bruto domaćeg proizvoda pri mjerenju uspješnosti društava, zaključila je u utorak Organizacija za gospodarsku suradnju i razvoj (OECD), predstavljajući novi interaktivan indeks kojim će građani sami moći ocijeniti i usporediti svoje živote, pišu europski mediji.

Ta institucija koja punih 50 godina djeluje kao organizacija konzervativne ekonomije, promovirajući strukturne reforme kako bi se potaknuo rast BDP-a, pokrenula je incijativu za bolji život koja ima za cilj izmjeriti kvalitetu života u njezine 34 zemlje članice, pišu europski mediji. OECD tako uvodi novi, interaktivan indeks boljeg života utemeljen na 11 pokazatelja, među kojima su dohodak, posao, stanovanje, zajednica, obrazovanje, okoliš, upravljanje, zdravlje, zadovoljstvo životom, sigurnost i usklađenost privatnog i poslovnog života, priopćila je ta organizacija sa sjedištem u Parizu. Za razliku od postojećih skupnih pokazatelja poput UN-ovog indeksa ljudskog razvoja, korisnici novog OECD-ovog indeksa moći će ocijeniti svaki od 11 pokazatelja u skladu s vlastitim preferencijama i time uvidjeti kako te promjene utječu na rang listu vodećih gospodarstava, piše londonski dnevnik Financial Times.

BDP zastario

Angel Gurria, glavni tajnik OECD-a, kazao je da novi indeks - ima potencijala ustanoviti ono što ljudi trebaju i žele, a što im vlada daje. Indeks je predstavljen u sklopu foruma i proslava u Parizu povodom obilježavanja 50. godina postojanja OECD-a, nazvanog "OECD-ov tjedan". Prema BDP-u po stanovniku vodeće mjesto pripada Luksemburgu, i to s priličnom prednošću u odnosu na druge zemlje OECD-a, no kada se uzmu u obzir drugi pokazatelji, tada jedva ulazi u vodećih 10 zemalja, tumači londonski dnevnik.

Japanci po zadovoljstvu životom smješteni na dnu OECD-ove ljestvice

Neki rezultati su dobro poznati, poput uspješnog obrazovnog sustava u Južnoj Koreji, dok su drugi, poput broja soba po osobi, odnosno uvjeta stanovanja, izvan fokusa javnosti. U Meksiku, primjerice, rangiranom prilično nisko zbog niske razine razvoja i velike neravnopravnosti građana, stanovništvo je sretno. Prema pokazatelju zadovoljstva životom, Meksikanci su bolje rangirani nego Poljaci, Talijani i Portugalci. Veća gospodarstva, poput SAD-a, podbacuju pak u jednom ili više područja. Amerikanci su slabije rangirani u područjima sigurnosti i ravnoteže između privatnog i poslovnog života, dok su Japanci po zadovoljstvu životom smješteni na dnu OECD-ove ljestvice, piše FT. (Hina/mš)

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox