OIB otkrio 600.000 mrtvih koji su plaćali porez

Čak 600.000 mrtvaca od kojih je velik dio podmirivao režije, porez na dobit i druga davanja državi, razotkrila je Porezna uprava otkako koristi OIB sustav.

Za te pokojnike račune su većinom plaćali nasljednici koji su procijenili da im je to isplativije, rekla je Marijana Vuraić-Kudeljan, pomoćnica ravnateljice Porezne uprave, na prvoj prezentaciji rada OIB sustava na okruglom stolu „Sređivanje javnih i državnih registara“ u Zagrebu.

Prije OIB-a bilo je svega, ali sami smo ostali iznenađeni koliko je mrtvih osoba bilo u našem sustavu i kako su baš pokojnici najurednije podmirivali svoje obveze, dodala je Vuraić-Kudeljan.

Porezna uprava preko OIB-a ima sve podatke o financijskom stanju građana. Zahvaljujući tom sustavu automatiziran je i upis umrlih pa sličnih slučajeva više nema, piše Poslovni dnevnik.

Porezna uprava iz MUP-a dobiva podatke o vozilima, iz Agencije za civilno zrakoplovstvo podatke o vlasnicima aviona i helikoptera, a iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture podatke o plovilima,

Ako se pokaže da je vozilo ili avion skuplji od određenog praga ili da je plovilo dulje, softver u Poreznoj upravi pali upozorenje, objašnjeno je na okruglom stolu. Prag je za sada na 400.000 kuna i može se mijenjati..

Također, u Poreznoj upravi su objasnili da iz SKDD-a dobivaju podatke o vlasništvu nad dionicama i udjelima u fondovima te isplati dividendi, a Fina poreznicima dostavlja podatke o udjelima u tvrtkama. Nekretnine su jedina imovina koju poreznici za sada ne mogu precizno pratiti. (jk)

 

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox