"Oporavak EU gospodarstva je stao i postoji opasnost od nove recesije"

Oporavak europskog gospodarstva je zaustavljen i BDP će stagnirati sljedeće godine, objavila je Europska komisija u jesenskim gospodarskim prognozama.

Rast u Europi je zaustavljen i sada postoji opasnost od nove recesije. Otvaranje radnih mjesta napreduje u nekim zemljama, ali se ne predviđa stvarno smanjenje nezaposlenosti u EU-u u cjelini, istaknuo je povjerenik za gospodarske i monetarne poslove Olli Rehn predstavljajući jesenske gospodarske prognoze, koje Komisija objavljuje dvaput godišnje.

Ključ za ponovno pokretanje gospodarskog rasta i stvaranje novih radnih mjesta je u uspostavi povjerenja u fiskalnu održivost i financijski sustav te u ubrzanju reformi za jačanje potencijala za gospodarski rast, dodao je Rehn. Komisija ocjenjuje da je naglo gubljenje povjerenja smanjilo investicije i potrošnju, a usporavanje rasta na svjetskoj razini smanjilo je izvoz, dok je proračunska štednja utjecala na domaću potražnju.

Stagnacija BDP-a

Prognoza je da će BDP u EU-u stagnirati dobrim dijelom u 2012. godini. Za cijelu sljedeću godinu predviđa se rast od 0,5 posto. Do 2013. predviđa se povratak na spori rast od oko 1,5 posto. Ne predviđaju se ni stvarna poboljšanja na tržištu rada i nezaposlenost bi trebala ostati na sadašnjoj razini od oko 9 posto.

Inflacija bi trebala pasti ispod dva posto. Nastavit će se napredak u fiskalnoj konsolidaciji, a javni deficit bi do 2013. godine trebao pasti na nešto iznad 3 posto pod pretpostavkom da se ne mijenja politika, prognoza je Europske komisije. (Hina/jk)

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox