Oročena štednja isplativija od mirovinske?

U svjetlu prijedloga novog Zakona o obveznim i dobrovoljnim mirovinskim fondovima Hanfa je napravila analizu oročene štednje i mirovinskih fondova i došla do zaključka da se oročena štednja u nekim slučajevima isplati i više od mirovinski fondova, piše Poslovni dnevnik.

 

Naime, proučavajući imovinu člana obveznog mirovinskog fonda kroz proteklih 9 godina, usporedilo se kako bi se iznos njegove imovine kretao da je umjesto toga, novac na 9 godina oročio. Korištene su realne kamatne stope banaka od 2002. do 2010. godine, a pokazalo se da su do kraja 2007. domaći fondovi ostvarivali bolje prinose od štednje u bankama. Nakon toga dolazi do velike razlike u korist oročenja, pa bi imovina od 2008. do danas bila veća štednjom u bankama, od one u mirovincima, a trend se nastavlja i dalje. Razlog tome su negativni prinosi mirovinskih fondova 2008. godine te naplaćeni troškovi (ulazne i izlazne naknade i naknade za upravljanje).

Ovom analizom Hanfa želi opravdati izmjene zakona, protiv kojih su se mirovinski fondovi pobunili jer omogućavaju veći utjecaj članova fondova (koji predstavljaju građanstvo) na vođenje i upravljanje mirovinskim društvima i mirovinskim fondovima, odnosno utjecaj na visinu i kvalitetu njihovih budućih mirovina. Time se naravno dosadašnjim vlasnicima obveznih mirovinskih društava (banke i osiguravajuća društva), umanjuju prava, piše bankamagazine.hr. (MJ)

 

Izvor: Poslovni dnevnik 19. svibanj 2011./www.bankamagazine.hr

 

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox