Osiguravatelji dobili 1,7 posto manje premije

Ukupna zaračunata bruto premija 27 hrvatskih društava za osiguranje iznosila je krajem rujna ove godine 6,87 milijardi kuna, što je za 1,7 posto manje u odnosu na rujan prošle godine, a pad ukupne premije posljedica je smanjenja zaračunate bruto premije u neživotnim osiguranjima za 2,4 posto, pokazuju podaci Hrvatskog ureda za osiguranje (HUO).

Zaračunata bruto premija u neživotnim osiguranjima iznosila je naime na kraju devetog mjeseca ove godine 5,1 milijardu kuna, ili 2,4 posto manje nego lani, dok je zaračunata bruto premija u životnim osiguranjima na godišnjoj razini veća za 0,4 posto i iznosi 1,7 milijardi kuna. Podaci HUO-a pokazuju da najveći tržišni udio na hrvatskom osigurateljnom tržištu, mjereno udjelom u ukupnom zaračunatoj bruto premiji, i dalje drži Croatia osiguranje.

S više od 2,18 milijardi kuna vrijednom ukupnom bruto premijom na kraju rujna ove godine ta je osiguravajuća kuća naime zauzimala 31,84 postotni udio na tržištu, a doda li se tome i 75,8 milijuna kuna premije Croatia zdravstvenog osiguranja udio se penje na 32,94 posto. Croatia osiguranje svoj primat na tržištu prvenstveno temelji na segmentu neživotnih osiguranja u kojem je na kraju rujna zaračunata bruto premija tog osiguranja iznosila 1,94 milijarde kuna, ili 37,8 posto iznosa ukupne bruto premije svih osiguravatelja u neživotnim osiguranjima. Zajedno s Croatia zdravstvenim osiguranjem, udio najvećeg osiguravatelja u neživotnim osiguranjima iznosi 39,28 posto.

Na tržištu životnih osiguranja najbolji Alianz

Drugo mjesto na tržištu, gledano po udjelu u ukupnoj premiji, zauzima Allianz Zagreb, čija je zaračunata bruto premija na kraju rujna iznosila 840 milijuna kuna ili 12,23 posto ukupne premije svih osiguravatelja. Allianz pak primat drži na tržištu životnih osiguranja, s udjelom od 17,57 posto, odnosno premijom koja je krajem rujna iznosila 304,2 milijuna kuna.

Na trećem se mjestu na hrvatskom osigurateljnom tržištu nalazi Euroherc osiguranje koje je sa 707,5 milijuna kuna zaračunate bruto premije, i to samo u neživotnim osiguranjima, krajem rujna ove godine zauzimalo 10,3 posto tržišta. Podaci HUO-a pokazuju i da gotovo trećina (32,73 posto) ukupne zaračunate bruto premije na kraju rujna ove godine, odnosno više od 2,2 milijarde kuna zaračunate bruto premije 'otpada' na osiguranje od odgovornosti za upotrebu motornih vozila, dok je premija klasičnog životnog osiguranja iznosila 1,5 milijardu kuna ili gotovo 22 posto ukupnog iznosa. (Hina/HT)

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox