Oštar pad cijena sirovina uzdrmao svjetske burze

Nakon dva tjedna rasta, prošloga su tjedna cijene dionica na svjetskim burzama oslabile, jer su ulagače uznemirili oštar pad cijena sirovina i makroekonomski podaci koji ukazuju na usporavanje rasta najvećih svjetskih gospodarstava.

 

Na Wall Streetu je Dow Jones indeks prošloga tjedna oslabio 1,3 posto, na 12.638 bodova, dok je S&P 500 pao 1,7 posto, na 1.340 bodova, a Nasdaq indeks 1,6 posto, na 2.827 bodova.

 

Terminska cijena nafte na burzi u New Yorku potonula je u četvrtak oko 10 posto

Bila je to posljedica podataka koji ukazuju na usporavanje rasta američkog i njemačkog gospodarstva, snažnog rasta tečaja dolara i automatskog aktiviranja naloga za prodaju nafte u slučaju pada njezine cijene ispod ključnih razina.

Strahovanja da će slabljenje najvećih svjetskih gospodarstava izazvati pad potražnje izazvala su i oštar pad cijena drugih sirovina, od srebra i zlata, do prirodnog plina.

 

Reuters/Jefferies CRB indeks potonuo je prošloga tjedna oko 8 posto

Ovo možda znači da je puknuo balon napuhanih cijena sirovina - kaže Hugh Johnson, direktor u tvrtki Hugh Johnson Advisors.

Cijene sirovina posljednjih su mjeseci dosezale najviše razine u više godina jer su ulagači očekivali da će rast najvećih svjetskih gospodarstava poticati potražnju za sirovinama. Mnogi analitičari upozoravali su, pak, da su cijene sirovina previsoke, s obzirom na spori oporavak gospodarstava.

Zbog oštrog pada cijena nafte i sirovina, pod najvećim su pritiskom prošloga tjedna bile dionice u energetskom i rudarskom sektoru.

Među rijetkim dobitnicima bio je, pak, zrakoplovni sektor jer pad cijena goriva pozitivno utječe na poslovanje tih kompanija.

Ipak, četverodnevni pad cijena dionica zaustavljen je u petak, jer su ulagače ohrabrili podaci da je u travnju u SAD-u broj zaposlenih porastao za 244.000, što je znatno više od očekivanja i treći mjesec zaredom kako se otvara više od 200.000 novih radnih mjesta.

Kako je pritom u privatnom sektor otvoreno 268.000 novih radnih mjesta, najviše od veljače 2006. godine, što ukazuje na snagu gospodarstva, ulagače nije pokolebao ni rast stope nezaposlenosti s 8,8 na 9 posto.

 

Podaci s američkog tržišta rada ublažili su strahovanja da bi cijene dionica mogle pasti isto tako oštro kao i cijene sirovina

Kolika je nesigurnost vladala na Wall Streetu, pokazuje i snažan rast VIX indeks Čikaške burze opcija. Prošloga je tjedna taj 'indeks straha' skočio 24,7 posto, što je njegov najveći tjedni skok u godinu dana. To pokazuje da su ulagači spremni plaćati više kako bi zaštitili svoje portfelje od daljnjeg pada cijena dionica.

I na europskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna pale. Londonski FTSE indeks potonuo je 1,54 posto, na 5.976 bodova, dok je frankfurtski DAX pao 0,30 posto, na 7.492 boda, a pariški CAC 1,17 posto, na 4.058 bodova.

Na Tokijskoj je burzi, pak, Nikkei indeks prošloga tjedna ojačao 0,01 posto, na 9.859 bodova. (Hina/DK)

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox