Oštar pad eura

Euro je prošloga tjedna na valutnim tržištima oštro pao, pod pritiskom grčke dužničke krize, dok je dolar ojačao nakon što je japanska središnja banka intervenirala na tržištu kako bi spriječila daljnje jačanje jena.

 

Tečaj eura prema američkoj valuti potonuo je prošloga tjedna 2,5 posto, na 1,3790 dolara, što je njegov najveći tjedni pad u posljednja dva mjeseca. U odnosu na japansku valutu, cijena eura ojačala je 0,6 posto, na 107,90 jena. I dolar je ojačao prema jenu. Njegov tečaj skočio je 3,4 posto, na 78,20 jena.

Od samog početka tjedna euro je bio pod snažnim pritiskom jer je u ponedjeljak grčki premijer George Papandreou neočekivano najavio da bi ta prezadužena članica eurozone mogla provesti referendum o novom paketu pomoći Europske unije.

 

Dužnička kriza daleko od rješenja

Zbog toga je u utorak tečaj eura zaronio na samo 1,3609 dolara, najnižu razinu u tri tjedna. Ipak, kada je Papandreou, pod pritiskom europskih lidera i domaće oporbe, odustao od referenduma, euro se ponešto oporavio. No, njegov je oporavak limitiran zbog niza čimbenika. Ponajviše zbog što je europska dužnička kriza još daleko od rješenja.

Njemačka kancelarka Angela Merkel kazala je u petak da je tek malen broj zemalja u skupini G20 vodećih gospodarstava svijeta spreman sudjelovati u europskom fondu za financijsku stabilnost (EFSF). Čelnici eurozone na summitu 26. listopada dogovorili su povećanje kriznog fonda, no zasad nisu objavili pojedinosti o izvorima dodatnih sredstava.

Nadalje, talijanska vlada ne uspijeva provesti reforme, koje je obećala europskim partnerima, pa prinosi na njezine obveznice dosežu rekordne razine. Zbog toga se ulagači plaše da bi dužnička kriza mogla zahvatiti i tu članicu eurozone, kao i Španjolsku.

 

ECB upozorava na novu recesiju

Negativno je na euro djelovala i neočekivana odluka Europske središnje banke o smanjenju ključne kamatne stope s 1,50 na 1,25 posto. Pritom je novi predsjednik ECB-a Mario Draghi kazao da bi gospodarstvo eurozone u posljednjem tromjesečju ove godine moglo uroniti u blagu recesiju.

To nas je donekle iznenadilo, no smanjenje kamatnih stopa nije bila posve neočekivano. Neki su mislili da Draghi neće htjeti na svome prvom zasjedanju ostaviti dojam prevelike sklonosti sniženju kamata. Ekonomski fundamenti ipak takvu odluku opravdavaju - kazao je Brian Dolan, strateg u Forex.com-u.

U takvoj nesigurnoj situaciji ojačala je američka valuta. Njezin uspon dodatno je potaknula japanska središnja banka koja je početkom tjedna intervenirala na tržištu, nakon što je tečaj dolara potonuo na najnižu razinu u povijesti, 75,31 jen.

Kako jačanje jena negativno utječe na japansko, izvozno usmjereno gospodarstvo, Bank of Japan intervenirala je prodajom jena, po drugi puta u manje od tri mjeseca. U samo sat vremena tečaj dolara skočio je u ponedjeljak gotovo 5 posto, probivši se, po prvi puta nakon tri mjeseca, iznad razine od 79 jena. (Hina/dk)

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox