Oštar pad eura, kamate u eurozoni ostaju nepromijenjene

Na valutnim je tržištima polovicom prošloga tjedna tečaj eura prema dolaru dosegnuo najvišu razinu u 17 mjeseci, no do kraja tjedna oštro je pao jer je Europska središnja banka signalizirala da neće u lipnju povećati ključne kamatne stope.

 

Tečaj europske valute prema američkoj potonuo je prošloga tjedna 3,39 posto, na 1,4315 dolara. Euro je oštro pao i prema japanskoj valuti, pa mu je cijena potonula 4,0 posto, na 115,45 jena. I dolar je oslabio prema jenu. Tečaj mu je skliznuo 0,68 posto, na 80,60 jena.

 

Dolarov indeks porastao je prošloga tjedna 1,82 posto, na 74,16 bodova

Početkom tjedna euro je prema dolaru stabilno jačao jer se očekivalo da će Europska središnja banka, nakon sjednice njezinih čelnika u četvrtak, signalizirati daljnje povećanje kamatnih stopa u eurozoni u lipnju.

Zbog toga se u srijedu, po prvi puta nakon 17 mjeseci, cijena eura probila iznad razine od 1,49 dolara.  Posljedica je to signala iz ECB-a da banka vjerojatno neće podizati kamate u eurozoni u lipnju, nego možda u srpnju. ozone. No, to je grčko ministarstvo financija demantiralo, nakon sastanka ministara financija eurozone u petak navečer.

S druge strane, dolaru je podrška stigla od podatka da je u travnju u SAD-u broj zaposlenih porastao za 244.000, više nego što se očekivalo, što budi nadu u oporavak tamošnjeg tržišta rada. (Hina/DK)

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox