Oštar pad 'švicarca', euro pod pritiskom

Utvrđivanje minimalnog tečaja franka prema euru od strane švicarske središnje banke izazvalo je prošloga tjedna na svjetskim valutnim tržištima oštar pad cijene 'švicarca', no pod pritiskom je i euro zbog dužničke krize u eurozoni.

 

Tečaj švicarskog franka potonuo je prošloga tjedna 7,5 posto, na 1,2120 franaka za euro. Prema dolaru se strmoglavio još i više, 10,9 posto, pa je cijena dolara dosegnula 0,8830 franaka.

Oštro potonuće švicarske valute rezultat je odluke švicarske središnje banke (SNB) o utvrđivanju minimalnog tečaju franka prema euru u visini od 1,2 franka. Jačanje franka SNB će, poručila je, sprječavati svim sredstvima, pa i kupnjom strane valute u ‘neograničenim količinama’.

 

Potez SNB-a iznenadio investitore 

No, treba biti agresivan kako bi se zaokrenula plima od švicarskog franka te mu se oduzeo sjaj statusa sigurnog utočišta. Sad imamo natjecanje u izdržljivosti, u kojem će se SNB morati čvrsto boriti protiv tržišta, koje bi uskoro moglo testirati njezinu odlučnost - ocjenjuje Paul Macker, analitičar iz HSBC-a.

S druge strane, euro je bio pod pritiskom intenziviranja dužničke krize u eurozoni te loših vijesti iz Europske središnje banke (ECB).

 

ECB odlučio zadržati kamatne stope nepromjenjenima

Brojne su glasine da bi Grčka uskoro mogla objaviti da nije u stanju vraćati dugove, a šuška se i da se Njemačka već priprema za bankrot te zemlje, te kreira plan da zaštiti njemačke banke koje su izložene grčkim dugovima.

Na svom redovitom zasjedanju u četvrtak ECB je, pak, odlučio zadržati kamatne stope nepromijenjenima, jer procjenjuje da će gospodarski rast u eurozoni u najboljem slučaju biti spor. Tržište je odmah u cijenu eura počelo uračunavati smanjivanje kamatnih stopa u eurozoni do kraja godine.

 

Tečaj eura/dolara

U proteklih tjedan dana tečaj eura pao je prema dolaru 3,4 posto, na 1,3725 dolara, najnižu razinu u proteklih šest mjeseci. Oslabio je i prema japanskoj valuti, za 2,2 posto, pa mu je tečaj pao na 106,68 jena. U petak je u jednom trenutku dotaknuo i 105,30 jena, najnižu razinu od sredine 2004. godine.

Tečaj dolara ojačao je, pak, prema japanskoj valuti 1,2 posto, na 77,7 jena. (Hina/dk)

 

 


Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox