Oštar pad svjetskih burzi

Na svjetskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna oštro pale jer je prevladalo mišljenje da dogovor čelnika na summitu Europske unije o jačanju fiskalne discipline nije dovoljan da bi se spriječilo širenje dužničke krize.

 

Na Wall Streetu je Dow Jones indeks prošloga tjedna oslabio 2,7 posto, na 11.866 bodova, dok je S&P 500 potonuo 2,9 posto, na 1.219 bodova, a Nasdaq indeks 3,5 posto, na 2.555 bodova.

 

Moguće smanjenje kreditnog rejtinga članicama EU-a

Od samog početka tjedna svjetske su burze bile pod snažnim pritiskom jer su u ponedjeljak rejting agencije Moody's i Fitch poručile da dogovor lidera EU-a nije dovoljan da bi se smanjio rizik od pritiska na kreditne rejtinge članica eurozone.

Glavni ekonomist Standard & Poor'sa upozorio je, pak, da eurozoni istječe vrijeme za rješavanje dužničkih problema, te da je možda nužan još jedan financijski šok da bi se pokrenula. Ta je agencija nedavno upozorila da bi u idućih 90 dana mogla smanjiti rejtinge 15 od 17 članica eurozone.

Glavna je tema na tržištu potpuni, apsolutni neuspjeh Europske unije da dogovori rješenje dužničke krize. Njihovi sastanci na vrhu, pa i nedavni summit, nisu nas odveli nikuda. Tamo smo odakle smo i krenuli. Troškovi zaduživanja članica eurozone i dalje će rasti, a zbog toga će pod pritiskom biti i tržište dionica - kaže Jeffrey Sica, predsjednik fonda SICA Wealth Management.

 

Fed razočarao ulagače

Ulagače su uznemirili i čelnici američke središnje banke Feda koji su nakon posljednje ovogodišnje sjednice poručili da gospodarstvo SAD-a umjereno raste, ali da bi mu recesija u Europi i nestabilnost financijskih tržišta mogli u idućem razdoblju naštetiti.

Fed je ostavio vrata otvorena za nove poticajne mjere, kako bi američko gospodarstvo što bezbolnije pretrpjelo posljedice europske dužničke krize, no ostali su razočarani ulagači koji su se nadali jasnijim signalima podrške.

Fed je blago poboljšao gospodarsku procjenu, no razočarao je ulagače koji su očekivali jasnije signale o uvođenju novih poticajnih mjera - kaže Robert Phipps, direktor u fondu Per Stirling Capital Management.

Ipak, krajem tjedna tržište se stabiliziralo, što se zahvaljuje boljim nego što se očekivalo makroekonomskim podacima. Broj novih zahtjeva za pomoć nezaposlenima pao je prethodnoga tjedna u SAD-u za 19.000, na 366.000, najnižu razinu u tri i pol godine.

I na europskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna oštro pale. Londonski FTSE indeks skliznuo je 2,6 posto, na 5.387 bodova, dok je frankfurtski DAX potonuo 4,8 posto, na 5.701 bod, a pariški CAC 6,3 posto, na 2.972 boda. Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks prošloga tjedna oslabio 1,6 posto, na 8.401 bod. (Hina/dk)

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox