Ovo je 11 najtajnijih kompanija na svijetu

Poznato je da su tajne zanata ono što vrijedi i ono što se plaća, a mnoge kompanije upravo te tajne čuvaju kao zmija noge. Neke od svjetski poznatih kompanija učinile su sve kako bi si osigurale opstanak na tržištu, prenosi Huffington Post, a ovo su svakako one oko kojih se postavlja najviše pitanja.

1. Tootsie Roll

Njihov slogan je "Koliko lizova" i proizvode svjetski poznate bombone, ali to je otprilike sve što se zna o kompaniji čiji je predsjednik uprave navodno 90-godišnjak. Nije poznato tko će naslijediti predsjednika uprave, a nitko više ne analizira vrijednost kompanije jer je preteško doći do bilo kakvih informacija s obzirom na to da se izvješća o vrijednosti i planu razvoja ne puštaju u javnost niti se prezentira redovita zarada kompanije, prenosi večernji.hr.

2. Coca-Cola

Proizvođači najpoznatijeg pića na svijetu učinit će sve da bi sačuvali recept svog "eliksira", a samo dvojica izvršnih direktora znaju cijeli recept koji je tajan još od punjenja prve boce 1886. godine. Upravo zbog čuvanja recepta dvojica izvršnih direktora nikada nisu skupa kako im se ne bi dogodilo nešto zbog čega bi recept mogao biti zauvijek izgubljen.

3. Bridgewater

Nezamislivo uspješni fond za ulaganja u poslove visokog rizika tajio je gotovo sve o sebi dok se jedan od financijskih internetskih portala nije dočepao primjerka poslovnih načela kojima se kompanija vodi.

Bridgewater je kult. Izoliran je, ima karizmatičnog vođu i svoju vlastitu dogmu, komentirao je kompaniju bivši suradnik Raya Dalia, predsjednika uprave Bridgewatera.

4. Apple

Apple je toliko tajan da je oko sebe izgradio cijelu industriju koja se bavi stvaranjem, širenjem i pobijanjem glasina o kompaniji. Ipak, u otkrivanju nekih od Appleovih tajni pomoglo je otkrivanje dokumenata tijekom sudskog procesa između Applea i Samsunga kada su se u javnosti pojavile razne fotografije, nacrti i ilustracije kako prošlih tako i nadolazećih proizvoda.

5. Trader Joe's

Lanac trgovina mješovitom robom poznat je po tome da nikada nema rasprodaje, i to je otprilike sve što se zna o ovoj kompaniji. Na sjedištu kompanije u Kaliforniji, koja je navodno u vlasništvu nepoznate njemačke obitelji, nema nikakve oznake da se baš tu nalazi Trader Joe's, a čini se kako tajnovitost samih vlasnika uvelike utječe i na politiku kompanije.

6. IKEA

Za slaganje pokućstva koje se prodaje u IKEA-i ne postoji nekakva velika tajna, ali isto se ne može reći za vlasničku strukturu kompanije. Kako kompanija funkcionira dalo se naslutiti nakon što je IKEA Grupa početkom godine prvi put javno objavila financijsko izvješće.

7. KFC

Lanac brze hrane poznat je po svojoj pohanoj piletini, a da bi zaštitili recept za "piletinu za prste polizati" spremno će ići na sud baš kao i 2001. kada su tužili bračni par iz Kentuckyja koji je bio uvjeren da je među papirima u svom podrumu pronašao recept za KFC-ovu pohanu piletinu. Kompanija je odustala od tužbe kada je utvrđeno da recept koji je bračni par pronašao u svom podrumu nije isti kao njihov.

8. Thomas' English Muffins

Samo sedmero ljudi vidjelo je recept za punjene muffine, a kompanija godišnje troši 90.000 dolara da bi sačuvala tajnu ukusnih slastica.

9. Glencore

Glencore je podatke o svom poslovanju tajio i netom prije izlaska na burze i javne ponude, a svi zainteresirani koji su se o kompaniji interesirali putem službene internetske stranice nisu mogli doznati ni ime osnivača ove kompanije za proizvodnju i prodaju roba i usluga.

10. Monsanto

Monsanto proizvodi pesticide, ali više od toga brojne aktiviste ljuti svojom tajnošću. Zbog posla kojim se bave zajedno s drugim velikim kompanijama koje proizvode pesticide potrošili su 13,5 milijuna dolara da bi zaustavili obilježavanje hrane uzgojene iz genetski modificiranog sjemena, a na sudu su se izborili za tajnost svoje formule za brži rast usjeva.

11. Blackwater Security

Blackwater Security sada posluje pod imenom Academi LLC, a ime su promijenili nekoliko puta da bi se "odmaknuli" od raznih neslavnih "incidenata" kojima su bili domaćini. Američki mediji tvrde da je osnivač ovih "privatnih obrambenih snaga" novcem iz Ujedinjenih Arapskih Emirata osnovao plaćeničku vojsku za razne operacije kako izvan granica SAD-a tako i unutar njih. (sh)

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox