Pad dolara zbog zastoja američkih pregovora

Dolar je u srijedu na međunarodnim tržištima zabilježio novu rekordno nisku razinu prema švicarskom franku, te najnižu u četiri mjeseca prema jenu, zbog nastavka zastoja u pregovorima o povećanju dozvoljenog zaduživanja američke vlade.

 

Dolar je prema franku tako pao na novu rekordnu nisku razinu od 0,7996 franaka

Također je pao na novu najnižu razinu u četiri mjeseca prema jenu od 77,57 jena. Potom se stabilizirao na 77,80 jena, što znači da je na dnevnoj razini oslabio svega 0,1 posto. Euro je pak na dnevnoj razini oslabio za 0,4 posto prema dolaru, na 1,4457 dolara.

 

Još uvijek bez dogovora oko podizanja dozvoljene razine zaduživanja u SAD-u

I dok se demokrati i republikanci još uvijek ne mogu dogovoriti oko plana za podizanje dozvoljene razine zaduživanja iznad 14.300 milijardi dolara, uz preostalih nešto manje od tjedan dana do krajnjeg roka 2. kolovoza, dolar se drži blizu najniže razine u tri mjeseca prema košarici valuta.

Sve dok traju neizvjesnosti oko rasprava o povećanju razine dozvoljenog zaduživanja u SAD-u, dolar će i dalje biti u nepovoljnoj situaciji. U ovome trenutku nitko ne želi držati dolare - rekao je Niels Christensen, valutni strateg iz banke Nordea u Kopenhagenu.

 

Franak i jen na dobitku

Švicarski franak i jen bili su na dobitku dok su investitori tražili sigurnije alternative od dolara, potičući zabrinutosti da bi japanske japanske vlasti mogle intervenirati kako bi zaustavile jačanje jena.

Euro se pak spustio s najviše razine u tri tjedna prema dolaru zbog zabrinutosti tržišta da novi paket za spašavanje Grčke možda neće biti dovoljan da bi se spriječilo širenje dužničke krize na druga veća gospodarstva eurozone. (Hina)

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox