Pad industrijske proizvodnje ubrzan na 5,6 posto

Foto: Ilustracija

Industrijska je proizvodnja u Hrvatskoj u prosincu prošle godine pala za 5,6 posto u odnosu na isti mjesec prethodne godine, što je znatno veći pad aktivnosti nego u studenome. 

Državni zavod za statistiku objavio je da je, prema desezoniziranim podacima, industrijska proizvodnja u prosincu oslabila za 0,8 posto u odnosu na studeni, dok je u odnosu na prosinac prethodne godine pala za 5,6 posto. To predstavlja ubrzanje pada, s obzirom da je u studenome industrijska aktivnost oslabila za 4,3 posto na godišnjoj razini. To je i nešto veći pad nego što se očekivalo. Pet makroekonomista, koji su sudjelovali u anketi Hine, procjenjivalo je u prosjeku da je u prosincu industrijska proizvodnja skliznula za 5,5 posto na godišnjoj razini. Njihove procjene pada kretale su se u rasponu od 4 do 6,9 posto.

U cijeloj prošloj godini industrijska je proizvodnja pala za 5,5 posto u odnosu na prethodnu godinu. S podacima za prosinac potvrđen je pad industrijske proizvodnje i četvrtu godinu uzastopno. Štoviše, godišnji pad od 5,5 posto u 2012. najviši je od 2009. godine. U posljednjem tromjesečju pad je iznosio 5,3 posto na godišnjoj razini, što pokazuje da je u odnosu na treće tromjesečje, u kojem je industrijska proizvodnja oslabila 4,4 posto, pad dodatno ubrzan, navode analitičari Raiffeisenbank Austria u osvrtu na izvješće DZS-a.

U prosincu je najviše, 21,1 posto na godišnjoj razini, potonula proizvodnja trajnih proizvoda za široku potrošnju. S padom od 17,1 posto slijedi proizvodnja kapitalnih proizvoda, dok je proizvodnja netrajnih proizvoda za široku potrošnju skliznula 10,8 posto. 

S druge strane, u prosincu je, u odnosu na isti mjesec prethodne godine, proizvodnja energije porasla 4,7, a intermedijarnih proizvoda 1,4 posto. Očekivano smanjenje kupovne moći građana u 2013. te posljedično slaba domaća potražnja, restrukturiranje najvećih poduzeća, uz slabiju inozemnu potražnju ograničavajući su čimbenici oporavka industrijske proizvodnje. Stoga ni u ovoj godini ne očekujemo oporavak industrijske proizvodnje, zaključuju analitičari Raiffeisenbank Austria. (Hina/HT)

Poslovni savjetnik pratite putem Facebook/LinkedIn/Twitter

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox