Pad industrijske proizvodnje usporio na 4,3 posto

Foto: Shutterstock

Industrijska je proizvodnja u Hrvatskoj u studenome pala za 4,3 posto u odnosu na isti lanjski mjesec, što je manji pad nego mjesec dana prije i manji nego što se očekivalo. 

Državni zavod za statistiku objavio je danas da je, prema desezoniziranim podacima, industrijska proizvodnja u studenome porasla za 1,1 posto u odnosu na listopad, dok je u odnosu na studeni prošle godine pala za 4,3 posto. Premda znatan, to je blaži pad nego u listopadu, kada je industrijska proizvodnja potonula 5,8 posto. To je i manji pad nego što se očekivalo. Pet makroekonomista, koji su sudjelovali u anketi Hine, procjenjivalo je u prosjeku da je u studenome industrijska proizvodnja skliznula za 5,8 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine. Njihove procjene pada kretale su se u rasponu od 5 do 7 posto. Pad industrijske aktivnosti ponajviše je posljedica slabosti domaće i inozemne potražnje.

Izostanak domaće potražnje, zajedno s nepovoljnim vanjskim okružjem i slabijom inozemnom potražnjom, negativno utječu na kretanja u industrijskoj proizvodnji. Restrukturiranje najvećih poduzeća također pridonosi nižoj razini proizvodnje, navode analitičari Raiffeisenbank Austria u osvrtu na izvješće DZS-a.

U studenome je najviše, 18,8 posto na godišnjoj razini, potonula proizvodnja kapitalnih proizvoda, a s padom od 8,1 posto slijedi proizvodnja trajnih proizvoda za široku potrošnju. Proizvodnja netrajnih proizvoda za široku potrošnju oslabila je, pak, 2,1, a intermedijarnih proizvoda 1,5 posto. U studenome je na godišnjoj razini porasla jedino proizvodnja energije, za 7,4 posto. U prvih 11 mjeseci ove godine industrijska je proizvodnja pala za 5,5 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

Tako će u ovoj godini biti zabilježen nastavak smanjenja industrijske proizvodnje na godišnjoj razini, što će biti četvrta uzastopna godina negativnih kretanja, navode analitičari Raiffeisenbank Austria. (Hina/HT)

Poslovni savjetnik pratite putem Facebook/LinkedIn/Twitter

 


Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox