Pad potrošnje iznad svih očekivanja, 5,1 posto

U lipnju je u Hrvatskoj promet u trgovini na malo pao 5,1 posto na godišnjoj razini, što je već četvrti mjesec zaredom kako potrošnja pada, i to po većoj stopi nego što se očekivalo.

Državni zavod za statistiku objavio je prvu procjenu prema kojoj je promet od trgovine na malo, što su ga ostvarili svi poslovni subjekti koji se bave tom djelatnošću bez obzira na svoju pretežnu djelatnost, u lipnju nominalno pao za 1,9, a realno za 5,1 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine. To je veći pad nego što se očekivalo. Pet makroekonomista, koji su sudjelovali u anketi Hine, u prosjeku je očekivalo pad potrošnje u lipnju za 4,2 posto na godišnjoj razini. Svi anketirani očekivali su pad, i to u rasponu od 3 do 5,5 posto. To je i veći pad potrošnje nego u svibnju, kada je promet u trgovini na malo bio 4,4 posto manji u odnosu na isti lanjski mjesec. Nakon što je u prva dva mjeseca ove godine promet u trgovini na malo porastao, u posljednja četiri oštro je pao, što je posljedica slabosti tržišta rada i smanjenja raspoloživog dohotka.

Nastavak gospodarskog pada u ovoj godini i pogoršanje kretanja na tržištu rada, odnosno viša razina nezaposlenosti nego u istom lanjskom razdoblju, u prvom su polugodištu ove godine negativno utjecali na maloprodaju. Tome treba pridodati stagnaciju plaća i razmjerno slabo kreditiranje stanovništva. Dodatno, negativan doprinos sklonosti potrošnji stvara neizvjesnost u ostvarivanje budućih dohodaka te rast troškova života zbog povećanja PDV-a u ožujku te cijena električne energije i plina u svibnju, ali i relativno visokog kreditnog opterećenja, navode analitičari Direkcije za ekonomska istraživanja Raiffeisen banke u osvrtu na podatke DZS-a.

Pad prometa u trgovini na malo mogla bi idućih mjeseci ublažiti potrošnja turista, s obzirom na dobre vijesti o turističkoj sezoni.

Iako bi se očekivani dobri rezultati u središnjoj turističkoj sezoni mogli preliti na maloprodaju, značajnije poboljšanje trendova u trgovini na malo ne treba očekivati. Naime, nezaposlenost ostaje visoka, realni raspoloživi dohodak je, uzmemo li u obzir više troškove života, manji i ne pokazuje se tendencija poboljšanja u skorije vrijeme. Visoke godišnje stope pada trgovine na malo u drugom tromjesečju nagovješćuju vjerojatan negativan doprinos osobne potrošnje BDP-u u drugom tromjesečju, zaključuju analitičari Raiffeisen banke. Detaljnije izvješće o prometu u trgovini na malo DZS će objaviti za dva tjedna. (Hina/HT)

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox