Pad potrošnje u kolovozu usporen na 3,2 posto

U kolovozu je u Hrvatskoj promet u trgovini na malo realno pao 3,2 posto na godišnjoj razini, što je manji pad nego što se očekivalo i manji nego u srpnju.

Državni zavod za statistiku objavio je danas prvu procjenu prema kojoj je promet od trgovine na malo, što su ga ostvarili svi poslovni subjekti koji se bave tom djelatnošću bez obzira na svoju pretežnu djelatnost, u kolovozu nominalno porastao za 0,5 posto, dok je realno pao za 3,2 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine. To je manji pad nego što se očekivalo. Pet makroekonomista, koji su sudjelovali u anketi Hine, u prosjeku je očekivalo pad potrošnje u kolovozu od 4,4 posto na godišnjoj razini. Njihove procjene pada kretale su se u rasponu od 3 do 5,8 posto. To je i manji pad nego što je bio u srpnju, kada je potrošnja potonula za 5,1 posto.

Pozitivno je što je pad usporen, no to je ipak već šesti mjesec zaredom kako potrošnja pada. Ovo usporavanje pada zahvaljuje se dobroj turističkoj sezoni, no vjerojatno je tek kratkotrajnog karaktera. Zbog daljnjeg smanjenja zaposlenosti i najava novih poskupljenja, pogotovo usluga koje je teško supstituirati, poput troškova stanovanja i energenata, idućih se mjeseci može očekivati nastavak osjetnijeg pada osobne potrošnje, kaže Zdeslav Šantić, glavni ekonomist Splitske banke.

Zbog smanjenja raspoloživog dohotka kućanstava i pada potražnje za kreditima, i dalje se, kaže, može očekivati da će se građani sustezati od potrošnje, primjerice, proizvoda koji ne služe za zadovoljenje osnovnih životnih potreba.

Građani, naravno, prilagođavaju svoje ponašanje trenutnim okolnostima. Osim toga, gledajući dugoročnije, najavljena fiskalna konsolidacija, pogotovo smanjivanje javne potrošnje koje se najavljuje do kraja ove i u idućoj godine, imat će nepovoljan utjecaj na razinu potrošnju, ističe Šantić, koji procjenjuje da će prosječan pad prometa u maloprodaji u ovoj godini iznositi između 3,5 i 4 posto. Detaljnije izvješće o prometu u trgovini na malo DZS će objaviti za dva tjedna. (Hina/HT)

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox