Pala slovačka vlada, spas Grčke visi o niti

Slovačka Vlada pala je u pokušaju da uvjeri parlament da Slovačka da 7,7 milijardi eura za spas Grčke i eurozone, piše Večernji list.

Europski fond za financijsku stabilnost ratificirale su sve zemlje osim Slovačke te bi se iz rješenja za krizu eurozone Fond mogao pretvoriti u veliki problem jer Fond ne može zaživjeti dok ga ne ratificiraju sve zemlje. Slovaci su rekli ne i time pokazali da ne žele podržati nešto samo zato što to rade druge zemlje. Richard Sulik, predsjednik parlamenta u jednom intervjuu nedavno je izjavio: Ja nisam spasitelj svijeta. Ja sam izabran da branim interes slovačkih birača.

Inače, Slovaci su drugi najsiromašniji narod eurozone s prosječnom plaćom od 769 eura, prosječna mirovina im iznosi 360 eura, a sad bi sa 7,7 milijardi eura trebali spašavati Grčku gdje je prosječna mirovina 1200 eura.

Slovačka premijerka Iveta Radičova glasovanje o EFSF vezala je za povjerenje svojoj vladi misleći da će na taj način prisiliti koalicijske partnere koji se protive ratifikaciji EFSF-a da ipak glasaju za taj prijedlog.

Richard Sulik, šef manjinske stranke u vladajućoj koaliciji odbio je glasati za ratifikaciju EFSF-a jer kaže da će „radije biti izgnanik u Bruxellesu nego se stidjeti pred svojom djecom”. Prijedlog nije prošao u parlamentu, no o EFSF-u će se ponovno glasati za nekoliko dana, a oporba je spremna podržati prijedlog sad kad znaju da mogu srušiti vladu. (jk)

 

 

 

Izvor: www.vecernji.hr

 

 

 

 

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox