Plaće u javnom sektoru zamrznute i u 2012.

Rezanje plaća u javnom sektoru koje najavljuje Kukuriku koalicije neće biti moguće i to zbog toga što je  Samostalni sindikat zdravstva i socijalne skrbi odbio potpisati reviziju Sporazuma o osnovici plaća u javnim službama iz 2009., piše Poslovni dnevnik.

Vlada Jadranke Kosor je na jednoj od svojih posljednjih sjednica imenovala svoje članove za arbitražno vijeće za slučaj izmjena Dodatka Sporazuma o osnovici plaća u javnim službama iz 2009. Riječ je o dokumentu kojim se predviđalo vraćanje osnovice plaća u javnom sektoru na razinu iz 2008., te vraćanje pariteta plaća u javno službama s ostalim, kako bi ih se bržim, iznadprosječnim rastom kroz pet godina izjednačilo s ostalim plaćama u gospodarstvu.

Kako su zbog krize nastupili uvjeti za reviziju tog sporazuma, trabalo ju je popisati svih osam sindikata potpisnika sporazuma, ali je to odbio Samistalni sindikat zdravstva i socijalne skrbi.

Arbitražno rješenje

Koristeći predviđenu opciju arbitražnog rješenja, odabrani predstavnici države i sindikata u tišini su održali sjednicu i prihvatili korekcije ranijeg dogovora. One sada postaju obvezujuće pa tako i za novu Vladu.

Premda je Milanovićeva vlada tim arbitražnim rješenjem naoko dobila predah u prvoj godini mandata, u 2013. Predstoji joj radikalno opterećenje, kao i u narednim godinama, jer je dosezanje ciljane cijene rada prebačeno s 2016. na 2017. godinu. (jh)

 

 

Izvor: Poslovni dnevnik, 16. prosinca 2011.

 

 


Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox