Plan Bruxellesa: Uvođenje europskog PDV-a od 2014.

Predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso rekao je kako Europska unija treba inovativan proračun u novom obračunskom razdoblju od 2014. do 2020. godine, piše Business.hr.

Govoreći o planu koji bi Europskoj komisiji omogućio da više ne ovisi o uplatama zemalja članica Barroso je rekao da će idući sedmogodišnji proračun iznositi 1.025 milijardi eura na strani planiranih rashoda. Novim mjerama EU bi mogla prikupiti gotovo polovinu proračunskih prihoda, a doprinos zemalja članica u prihodima smanjio bi se sa trenutačnih 76 posto na oko trećinu. Europska unija planira i uvođenje PDV-a na razini  Europske unije od 2014. godine. PDV bi se uveo u svim zemljama članicama uz fiksnu stopu, a ubirale bi ga vlade članice i zatim prebacivale u proračun EU u novom sedmogodišnjem razdoblju od 2014. do 2020.

Europska komisija također zagovora preustroj rabata, odnosno sustava povrata novca iz proračuna svake godine pojedinim zemljama članicama. Rabati su zamišljeni kao naknada zemljama članicama čiji se doprinosi smatraju prekomjernim. Preustroj rabata posebno bi se odrazio na Veliku Britaniju i Njemačku, Nizozemsku, Austriju i Švedsku. Velika Britanija je prijedloge proračuna kritizirala ustvrdivši da je proračun prevelik i nerealan. (jk)

 

 

 

Izvor: Business.hr, 1. sprnja 2011.

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox