Početna cijena dionica Facebooka od 28 do 35 dolara

Facebook je odredio cijenu dionica za nadolazeću početnu javnu ponudu na burzi (IPO) na 28 do 35 dolara po dionici, čime je svoju vrijednost procijenio na 85 do 95 milijardi dolara.

To će biti najveća početna javna ponuda u povijesti interenetskih tvrtki, veća od Googleove čija je vrijednost 2004. iznosila 23 milijarde dolara.

Facebookove dionice bit će uvrštene u kotaciju burze Nasdaq i konkurirat će kompanijama Amazon i Cisco System po trenutnoj tržišnoj vrijednosti.

Smatra se da će Facebook početi promovirati svoje dionice u ponedjeljak. Očekuje se da će se njegovim dionicama početi trgovati pod simbolom "FB" 18. svibnja.

Prodaje se više od 10 posto poslovanja, a analitičari procjenjuju da će kompanija prikupiti oko 12 milijardi dolara.

Osam godina stara društvena mreža ima 900 milijuna korisnika širom svijeta, a prošle je godine ostvarila dobit od milijardu dolara.

Prošlog je tjedna Facebook ipak izvijestio kako je prvi put u dvije godine zabilježio pad prihoda na tromjesečnoj razini. Na prezentaciji u četvrtak čelnici kompanije nastojali su odagnati ta strahovanja, ukazujući na tržište mobilnih komunikacija koje po njima ima velik potencijal za rast i najavljujući velika ulaganja u taj segment poslovanja.

Tako je Facebook prošlog mjeseca najavio kupnju popularne aplikacije za mobilne telefone za razmjenu fotografija Instagram za milijardu dolara. (Hina/jh)

 

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox