Počinje rasprodaja 200 hrvatskih tvrtki

Foto: Jurica Galoic/PIXSELL

Od prodaje državnih udjela u poduzećima, Ministarstvo financija planira u 2013. godini prikupiti tri milijarde kuna.

Pored prodaje HPB-a i Croatia osiguranja, ministar financija Slavko Linić najavljuje i prodaju udjela u 200 poduzeća. O kojima je poduzećima riječ, bit će poznato za tjedan dana kada planira objaviti njihov popis.

Na pitanje hoće li to biti tvrtke u kojima država ima manjinski ili većinski udjel, Linić je kazao da to nije bitno, važno je da su spremni za prodaju.

Ubrzanje privatizacije on smatra nužnim, kako zbog samih poduzeća, tako i zbog samih poduzeća, tako i zbog prihoda koji su državi neophodni za financiranje deficita.

Javni dug je premašio granicu od 55 posto BDP-a i ozbiljno ugrožava javne financije. U 2014. godini imati ćemo proračunski deficit od 10,1 milijardu kuna, a više od tog iznosa morat ćemo platiti za kamate, kazao je Linić na predavanju 'Perspektive hrvatske gospodarske i financijske politike u svjetlu predstojećeg pristupa EU' koje održao na poziv veleposlanstva Njemačke, Austrije i Švicarske.

Država je još uvijek većinski vlasnik u čak 71 poduzeću, među kojima su brojna hotelska poduzeća, dok udjel ispod 50 posto ima u 600 tvrtki, piše jutarnji.hr.

Poduzeća koja se već godinama spominju kao 'spremna za prodaju' su Petrokemija, Končar, Podravka... (sh)

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox