Podgorica: Propali razgovori sa EIB oko financiranja autoceste

Pregovori crnogorskoga izaslanstva, koje je predvodio podpredsjednik vlade i ministar financija Igor Lukšić, s čelnicima Europske invensticijske banke (EIB) o financiranju projekta autoceste od Bara do Boljara, po svoj prilici su propali pa će Crna Gora uskoro morati tražiti novog investitora, prenose podgorički mediji u subotu.

 

Europska investicijska banka (EIB) nije jedini kreditor za financiranje gradnje autoceste i njezino stajalište nama može pomoći, ali ne i presudno utjecati na stajalište vlade Crne Gore - izjavio je Lukšić u subotu podgoričkim medijima, nakon dvodnevnih pregovora u sjedištu EIB-a.

Lukšić je objasnio da je u razgovorima s predstavnicima EIB-a zaključeno da Crnoj Gori treba autocesta, uz preporuku te financijske organizacije, te da se projekat realizira u fazama.

To je prihvatljivo, ali je problematično to što bi izlazak u susret eventualnim njihovim interesima ili zahtjevima podrazumijevalo veliku odgodu početka cijelog postupka, što nisam siguran da si u ovom trenutku možemo priuštiti - rekao je Lukšić podgoričkoj agenciji Mina.

On je dodao da treba pričekati do 10. prosinca kada istječe rok do kojeg grčko-izraelski konzorcij Aktor HCH treba dostavi jamstva za gradnju autoceste.

Ne ovisimo samo o EIB-u jer postoje i drugi kreditori - kazao je Lukšić.

Još prije su veliko zanimanje za financiranje "posla stoljeća" u Crnoj Gori izrazile neke velike kineske banke, a s njima se u tom poslu spominje i ponovno uključivanje Konstruktora. (Hina)

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox