Pohlepni Goldman Sachs na Grčkoj zaradio milijarde

Američka investicijska banka Goldman Sachs u velikoj mjeri pridonijela je grčkoj krizi i rastu duga, piše index.hr.

Blooomberg je objavio kako je Goldman Sachs još 2001. godine odobrio Grčkoj  komplicirani kredit kojim je Grčka na sam dan sklapanja ugovora banci dugovala 600 milijuna eura više nego je posudila, rekao je Spyros Papanicolaou koji je 2005. preuzeo Državnu agenciju za upravljanje dugovima.

Papanicolaou i njegov prethodnik Christoforos Sardelis kažu kako Grčka nije znala na što je pristala te da nije znala prosuditi rizik i cijenu kredita. Grčka je 2001. godine posudila 2,8 milijuna eura, a dug je već istog dana narastao na 600 milijuna eura. U vrijeme kad je Papanicolaou preuzeo dužnost dug za isti kredit narastao je na 5,1 milijardu eura.

Zamjena kamatnih stopa

Prema pisanju Bloomberga radilo se o tajnom kreditu kojim je država htjela fiktivno umanjiti strani dug trgujući derivatima, pri čemu je Goldman Sachs bio aranžer cijele priče izvukavši pri tome dobit.

Sporazum između Grčke i Goldman Sachsa sastojao se i od zamjene duga izraženog u dolarima i jenima u euro i to po starom tečaju. Time se želio prikazati manji dug od stvarnog stanja, a sporazum je čak sadržavao i dogovor o zamjeni kamatnih stopa, s fiksne na nefiksne i obratno.

Kako se cijena zamjena povisila Goldman Sachs je Grčkoj naplatio veliku proviziju, no u investicijskoj banci nisu željeli reći koliko su točno zaradili na zamjeni kamatnih stopa.

Glasnogovornica britanske podružnice Goldman Sachsa rekla Fiona Laffan rekla ja kako su sporazumi potpisani u skladu sa smjernicama Eurostata. (jk)

 

Izvor: www.index.hr

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox