Politička nestabilnost srušila rejting BiH

Bonitetska agencija Standard&Poor's snizila je dugoročni kreditni rejting BiH s "B+" na "B", kratkoročni je ostao "B", s negativnim izgledima, zbog nefleksibilne politike i daljnjeg pogoršanja političkih prilika, dok je , priopćila je ta agencija.

To je vidljivo u izostanku napretka pri usvajanju državnog proračuna za 2011. i 2012. i činjenici da središnja vlada nije ustrojena 13 mjeseci nakon izbora, pojašnjavaju svoju odluku u Standard&Poor'su. Agencija upozorava kako je malo vjerojatno da će se srednjoročno provesti zastale strukturne reforme, kao i poboljšati loši odnosi unutar Federacije, odnosno između Federacije i Republike Srpske.

Politička nestabilnost

Politička nestabilnost šteti realnom gospodarstvu BiH te dugoročnom napretku, osobito ako se uzme u obzir da su strane investicije na najnižoj razini od 2000., kažu u Standard&Poor'su u kojem iduće godine predviđaju BiH rast BDP-a blizu nuli, a proračunski deficit ispod 3 posto BDP-a.

U agenciji ističu da, ako se proračun ne donese do kraja godine i ne riješi pravi spor o tome može li se privremeni proračun produžiti u 2012., postaje upitno hoće li BiH moći ispunjavati inozemne obveze, čak i ako se osiguraju izvori financiranja. (Hina/jk)

 

 

 

 


Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox