Polugodišnja dobit Gazproma smanjena za trećinu

Foto: Ilustracija

Najveća svjetska plinska kompanija Gazprom objavila je da joj je neto dobiti u prvoj polovini godine pala 34 posto, na 16,2 milijarde dolara, zbog pada prodaje na ključnim tržištima i povećanih rashoda. 

Gazprom je u priopćenju naveo da je njegova neto dobit u prvom polugodištu iznosila 508,7 milijardi rubalja (16,2 milijarde dolara). Ukupni prihodi smanjili su se pet posto, na 2.230 milijardi rubalja (71,1 milijardu dolara).

Rezultate je pritisnuo 15-postotni pad neto prihoda od prodaje plina, na 1.240 milijardi rubalja (39,7 milijardi dolara), iako su 10-postotni pad prodaje na europskim tržištima djelomično nadoknadili povoljni valutni tečajevi. Prodaja plina na području bivšeg Sovjetskog Saveza potonula je čak 23 posto, objavila je tvrtka. Operativni troškovi istodobno su porasli osam posto, na 1.620 milijardi rubalja (51,8 milijardi dolara), uglavnom zbog povećanja poreza i tranzitnih troškova, izvijestili su iz kompanije.

Gazprom je osnovan 1989. i u međuvremenu je postao najveći proizvođač plina u svijetu i stup moderne ruske države. Analitičari ipak upozoravaju da u dugoročnoj perspektivi Gazpromovu dominaciju ugrožavaju nastojanja europskih klijenata da prošire lepezu dobavljača i sve važnija uloga alternativnih izvora plina, poput škriljevca, i ukapljenog prirodnog plina. (Hina/HT)

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox