Portugal - od problematičnog "djeteta" Europske unije do gospodarskog uzora

Kad se posljednji put čula neka dobra vijest u vezi s krizom eura? No, i to je moguće, a za dobre vijesti pobrinuo se Portugal. Donedavno problematično dijete Europske unije, prema svim pokazateljima nalazi se na putu oporavka.

Naime, predstavnici Europske unije, Europske središnje banke i Međunarodnog monetarnog fonda dva su tjedna boravili u Portugalu provjeravajući koliko su uznapredovale mjere kojima bi portugalski državni vrh zemlju trebao izvući iz krize.

Da sve ne bi ostalo samo na pohvalama, Portugal je od Bruxellesa nagrađen i novim obrokom kredita u ukupnoj visini od 78 milijardi eura. Lisabon je osim toga dobio i godinu više za izlazak iz dugova. 

Tajna portugalskog uspjeha je u učinkovitosti provođenja zadataka poput prodaje državne imovine te provođenja strukturnih reformi među koje spadaju i nepopularni potezi poput smanjenja mirovina i potpora za nezaposlene, ali i pojednostavljenje procesa otpuštanja i zapošljavanja radnika, piše Deutsche Welle.

Unatoč socijalnim rezovima, u Portugalu za sada vlada konsenzus glede smjera politike Vlade. U Portugalu je svima jasno da su prilagodbe nužne. Teret pritom zajednički nose i Vlada i oporba i narod, kaže Hans-Joachim Böhmer iz Njemačko - portugalske trgovinske komore.

Böhmer govori o portugalskom modelu kao mogućem rješenju za ostale europske zemlje koje se trenutno bore s krizom. To je ono što je najvažnije: solidan konsenzus svih društvenih čimbenika kada su u pitanju bolni, ali nužni potezi, zaključuje Böhmer.

Nove nepopularne mjere

No ovaj široki konsenzus uskoro bi mogao biti stavljen na kušnju. Vlada je, naime, suočena s novim nepopularnim socijalnim mjerama koje će radni dio stanovništva dodatno udariti po džepu. Između ostalog je planirano i dodatno povećanje stope socijalnog osiguranja, kao i daljnja smanjenja mirovina, te otpuštanja radnika u javnom sektoru. Na najavljeno pooštrenje mjera sindikati su reagirali prijetnjama generalnim štrajkom, a mediji pišu o "udarcima u trbuh naroda".

Daljnje mjere su potrebne zbog smanjenog gospodarskog rasta. Naime, usprkos pozitivnom trendu, gospodarski rast u Portugalu nije onakav kakav je Vlada još donedavno očekivala. Izlaz stručnjaci i dalje vide u reformama i pojačanom izvozu. Gospodarstvo se zbog stezanja remena ionako ne može osloniti na unutarnju potrošnju. Sve su oči uprte u najveće europsko gospodarstvo, Njemačku, ali i prekomorske zemlje s obećavajućim gospodarskim rastom poput Kine, ali i Angole od koje, zbog povijesnih veza, portugalski gospodarstvenici očekuju mnogo. (ps)

 

 

 

 


Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox