Posljedice krize: Commerzbank treba do 5 milijardi eura

Njemački zajmodavac Commerzbank možda treba znatno više kapitala kako bi do sredine iduće godine dosegnuo stopu adekvatnosti kapitala koju traže europski regulatori, kazali su izvori za Reuters.

Drugi po veličini njemački zajmodavac možda treba oko pet milijardi eura, a ne samo 2,9 milijardi kao što se ranije očekivalo, ističu izvori bliski banci, ukazujući na interne izračune.

Izvršni direktor Martin Blessing mora smisliti kako će dosegnuti minimalnu stopu adekvatnosti kapitala od devet posto, koju Europska agencija za banke (EBA) namjerava propisati bankama kako bi prebrodile dužničku krizu u eurozoni.

Banka će možda morati srezati rizičnu imovinu za 20 posto kako bi oslobodila dovoljno kapitala i prikupila ciljani iznos od pet milijardi eura, kazao je jedan izvor blizak Commerzbanku.

Prethodna procjena o potrebnih 2,9 milijardi dodatnog kapitala temeljila se na podacima za drugo tromjesečje a EBA je u međuvremenu počela razmišljati o još strožim standardima, s obzirom na prijetnju dužničke krize u eurozoni.

Kako stoji njemački bankovni sektor u cjelini?

Poziciju Commerzbanka dodatno je otežao neto gubitak u trećem tromjesečju od 700 milijuna eura.

Mogući viši iznos dodatnog kapitala potrebnog Commerzbanku nameće pitanje koliko je svježeg novca potrebno njemačkom bankovnom sektoru u cjelini, iako na Commerzbank otpada lavlji dio tog iznosa.

EBA je u listopadu izračunala da njemačke bake trebaju oko 5,2 milijarde eura dodatnog kapitala, ali su regulatorni i bankovni izvori prošlog tjedna za Reuters kazali da bi najnovije provjere mogle podići taj iznos iznad 10 milijardi eura.

Regulatorni izvori upozorili su da EBA-ini izračuni potrebnih dodatnih iznosa nisu konačni.

U Commerzbanku nisu željeli komentirati najnovije informacije. (Hina/jh)

 

 

 

 


Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox