Povećan trgovinski višak eurozone u srpnju

Sezonski neprilagođen izvoz eurozone porastao je u srpnju na godišnjoj razini pet puta snažnije nego uvoz, povećavši trgovinski višak eurozone s ostatkom svijeta, pokazali su objavljeni podaci.

Statistički ured Europske unije objavio je da je sezonski neprilagođen trgovinski višak 17 zemalja koje koriste euro u srpnju je iznosio 15,6 milijardi eura, u odnosu na lipnju 2,1 milijardu, zahvaljujući skoku izvoza za 11 posto, dok je uvoz porastao samo dva posto. Slabost uvoza ukazuje na pad domaće potražnje, u uvjetima sve izraženijeg pada aktivnosti u eurozoni pod utjecajem dužničke krize.

Prilagođen za sezonske faktore, trgovinski višak iznosio je samo oko 7,9 milijardi eura, u odnosu na 9,3 milijarde zabilježene u lipnju, nakon što je izvoz na mjesečnoj razini pao dva posto, a uvoz 1,2 posto. Detaljni podaci Eurostata za srpanj nisu još dostupni, ali analiza za razdoblje od siječnja do lipnja pokazuje da je rastu izvoza najviše pridonijela prodaja strojeva, vozila i ostalih industrijskih roba.

To je neutraliziralo skuplji uvoz energije, a pomogao je i manji uvoz sirovina. Glavna izvozna sila je Njemačka, koja je odgovorna za više od polovice izvoza eurozone. Drugi najveći doprinos trgovinskom višku dala je Nizozemska a treći Irska. (Hina/HT)

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox