Pred kakvom će se odlukom naći Grčka?

Foto: Ilustracija

Ministri financija zone eura moraju se pomaknuti s mrtve točke što se tiče spašavanja Grčke, upozorio je predsjednik euroskupine Juncker. Danas se o tome ponovo raspravlja. Rezultati su neizvjesni.

Ministri financija država s eurom kao platežnim sredstvom pod vodstvom luksemburškog premijera Jean-Claudea Junckera u ponedjeljak (26.11.) po treći put pokušavaju dogovoriti isplatu idućeg obroka iz paketa pomoći Grčkoj.

Juncker je uoči sastanka u Bruxellesu signalizirao da i njegovo strpljenje ima granica: Mislim da u ponedjeljak moramo završiti posao. Jer, situacija je takva da stvarno moramo donijeti zaključke. On je još u petak (23.11.) priznao da i dalje postoje problemi.

U subotu je održao telefonsku konferenciju s ministrima financija eurozone kako bi pripremili sastanak. O rezultatima tih razgovora ništa nije priopćeno. I za vrijeme sastanka na vrhu EU-a prošlog tjedna Juncker je šefovima država i vlada pokušao objasniti koliko je dramatično stanje u kojem se Grčka nalazi.

Potraga za 14 milijardi

Prošlog ponedjeljka (19.11.) 17 članica eurozone i šefica Međunarodnog monetarnog fonda Christine Lagarde nisu uspjeli postići dogovor oko financiranja paketa pomoći za Grčku.

Problem je u tome što Atena u idućoj tranši ne treba samo planiranih 31 milijardu nego čak 45 milijardi eura. Grci, zbog teške recesije, trebaju duži rok i dodatne dvije godine kako bi državni deficit smanjili barem na dopuštenu gornju granicu, piše dw.de.

Ali kamate koji bi se nagomilali u te dvije godine produžetka bi onda značile dodatne troškove od 14 milijardi eura. (sh)

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox