Prekinut negativni niz na Wall Streetu

Indeksi na Wall Streetu prekinuli su dugotrajni negativni niz, ponajviše zahvaljujući skoku tehnoloških dionica, no trgovanje je bilo nervozno i volatilno jer su investitori i dalje zabrinuti stanjem u gospodarstvu.

 

Dow Jones indeks prekinuo je jučer 8-dnevni negativni niz, završivši trgovanje u plusu 0,25 posto, na 11.896 bodova. S&P 500 indeks prekinuo je 7-dnevni negativni niz, ojačavši jučer 0,5 posto, na 1.260 bodova. Tehnološki Nasdaq, pak, ojačao je 0,99 posto, na 2.963 boda. Obujam trgovanja bio je najveći od sredine ožujka ove godine, pri čemu je vlasnika promijenilo oko 10,5 milijardi dionica. Usporedbe radi, prosječni dnevni promet ove godine kreće se oko 7,5 milijardi dionica. Ipak, mnogi investitori na ove dobitke gledaju tek kao na kratkoročni oporavak, nakon što je S&P potonuo u proteklih 7 dana za čak 6,8 posto.

Psihološki, još nismo na tržištu medvjeda, no definitivno je zavladala psihologija solidne korekcije - ističe James Dailey, portfelj menadžer pri Team Asset Strategy Fundu. Nedavni slabi pokazatelji o potrošnji u SAD-u i industriji gurnuli su u prvi plan neizvjesnu gospodarsku situaciju. Zajedno s jačanjem europske dužničke krize, investitori će i dalje biti na oprezu. U međuvremenu, jučer je objavljen ISM indeks uslužnog sektora u SAD-u, koji je ukazao da su aktivnosti u srpnju usporile na najnižu razinu od veljače 2010. godine. Pale su i nove narudžbe američkoj industriji u lipnju, ponajviše uslijed slabe potražnje za transportnom opremom.

Frankfurtski DAX potonuo je 2,3 posto

A bojazni investitora oko sposobnosti Italije da refinancira svoje dugove jučer je na europskim burzama izazvala daljnji oštar pad cijena dionica. Frankfurtski DAX potonuo je 2,3 posto, na 6.640 bodova, zabilježivši gubitak šesti dan zaredom. Pariški CAC pao je 2,1 posto, na 3.449 bodova, i na najnižoj je razini od početka srpnja prošle godine. U proteklih 8 dana gubitaka potonuo je više od 10 posto. Londonski Ftse indeks jučer je bio u minusu 2,3 posto, na 5.584 boda. (Hina/mš)

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox