Prelaze na softver: HP za 11,7 milijardi dolara kupuje britanski Autonomy

Vodeći proizvođač osobnih računala u svijetu, američki Hewlett-Packard objavio je će za 7,1 milijardu funti (11,7 milijardi dolara) kupiti britansku softversku tvrtku Automony u sklopu strateške preorijentacije poslovanja.

HP će tako ubuduće prestati proizvoditi hardver i preorijentirati se na softver. Ta se vijest nadovezala na upozorenje konkurenta Della da očekuje slabljenje potražnje na američkom tržištu u narodnim mjesecima. HP namjerava također obustaviti proizvodnju tablet računala TouchPad, konkurenta Appleovom iPadu, i telefona utemeljenih na mobilnom operativnom sustavu webOS, koji je prošle godine kupio od Palma za 1,2 milijarde dolara.

Britansko poduzeće Autonomy osnovali su istraživači Sveučilišta u Cambridgeu a specijaliziralo se za tehnologije prepoznavanja uzoraka. HP će za dionicu Autonomyja platiti 2.550 penija. U srijedu u vrijeme zatvaranja dionica stajala je 1.558 penija.

Američki je div u međuvremenu objavio tromjesečne poslovne rezultate uglavnom u skladu s očekivanjima. Prihodi su mu tako iznosili 31,2 milijarde dolara, što je 1,6 posto više nego u istom razdoblju lani. Ujedno je snizio gornju granicu prognoziranog raspona prihoda u cijeloj godini, sa 130 milijardi na 127,6 milijardi dolara. (Hina/jk) 

 

 

 


Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox