Prijedlog proračuna: Početni manjak 15 milijardi kuna

Ministarstva obrane, pravosuđa i turizma te Ured predsjednika neki su proračunski korisnici koji u idućoj godini mogu očekivati više novca, dok manje sredstava proračun predviđa za ministarstva zdravstva, mora, financija, Vladu, Hrvatski sabor, itd.

Vlada je Saboru danas uputila prijedlog proračuna za 2011. kojim predviđa prihode u iznosu od 107,4 milijarde kuna, što je 0,8 posto manje nego ove godine, dok se proračunski rashodi u iznosu 122,3 milijarde kuna zadržavaju na ovogodišnjoj razini, odnosno 30-ak su milijuna kuna manji.

Najveći proračunski korisnik je Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva u okviru kojeg su i rashodi za mirovine, pa ukupno u idućoj godini na taj resor otpada 38,8 milijardi kuna, što je neznatan rast u odnosu na ovu godinu, za 0,03 posto.

Veliki proračunski korisnik je i Ministarstvo zdravstva kojemu proračun u idućoj godini predviđa iznos od 25,6 milijardi kuna, ili 2,7 posto manje nego ove godine.

Resor kod kojeg proračun u idućoj godini predviđa najveće smanjenje novca je Ministarstvo financija s ukupnim iznosom od 23,9 milijardi kuna ili 25,3 posto manje nego ove godine. Posljedica je to prije svega manjih obveza otplata domaćih i inozemnih obveznica i zajmova, a koje s ovogodišnjih 19,1 milijardu kuna u idućoj godini padaju na 9,9 milijardi kuna.

Manje nego u ovoj godini mogu očekivati i Ministarstvo obrazovanja s predviđenih 11,7 milijardi kuna ili 0,4 posto manje nego ove godine, Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture sa 6,5 milijardi kuna ili 0,7 posto manje, MUP sa 4,7 milijardi kuna ili 1,6 posto manje.

Proračun za Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti s nešto više od četiri milijarde kuna je za 2,8 posto manji nego ovogodišnji iznos, a smanjenje se predviđa i kod Ministarstva regionalnog razvoja za gotovo pet posto, na 1,9 milijardi kuna.

S manje će novca raspolagati i resori kulture (953,5 milijuna kuna ili 5,8 posto manje), vanjskih poslova (558,4 milijuna kuna, ili 6,4 posto manje), zaštite okoliša (629,2 milijuna kuna ili 4,2 posto manje), uprave (396,1 milijun kuna ili 2,2 posto manje) itd.

Prijedlog proračuna predviđa na stavkama Vlade iznos od 216,4 milijuna kuna ili oko 8 posto manje nego ove godine, dok je za Hrvatski sabor predviđen ukupan iznos od 332,5 milijuna kuna, što je gotovo 20 posto manje nego ove godine, a što je posljedica smanjenja iznosa za Državno izborno povjerenstvo za više od 30 posto, na 182,4 milijuna kuna.

Manje će u idućoj godini dobiti i Ured bivšeg predsjednika Republike Stjepana Mesića i predviđeni mu je iznos od 1,36 milijuna kuna za 8,7 posto manji nego ove godine, dok će Ured predsjednika raspolagati s 9,7 posto više novca ili s ukupno 55,4 milijuna kuna.

Među ministarstvima za koje proračun predviđa više novca nego ove godine su Ministarstvo obrane kojemu iznos raste za 4,6 posto, na 4,9 milijardi kuna, Ministarstvo pravosuđa s rastom za 5,7 posto, na 2,7 milijardi kuna, kao i Ministarstvo turizma s rastom za također 5,7 posto, na 239,5 milijuna kuna.(Hina)

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox