Prilika za spas: Porez na crkvene nekretnine donio bi milijarde

Premijer Mario Monti rekao je kako u paketu mjera nazvanih „Spas za Italiju“ nije bilo riječi o oporezivanju nekretnina u vlasništvu Crkve. Talijanski ministar za suradnju i integracije Andrea Riccardi ne slaže se s time te smatra kako bi Crkva trebala plaćati porez na nekretnine, a riječ je o milijardama eura, piše net.hr.

Ministar Riccardi, ujedno i profesor na rimskom sveučilištu Roma Te i utemeljitelj te predsjednik kršćanske zajednice sv. Egidija. Ta se zajednica zbog svog posjedovanja u rješavanju sporova među državama smatra produženom ruke diplomacije Svete Stolice.

Kada Riccardi kao čovjek blizak Vatikanu kaže kako bi Crkva trebala uvesti porez na zgrade u kojima se ne obavljaju vjerski obredi i u kojima se ne nalaze Caritasove javne kuhinje, za pretpostaviti je da će to i dogoditi.

Brojne nekretnine

Riccardi je istaknuo kako je nepotrebno raspravljati oko toga treba li Crkva plaćati poreze na nekretnine ili ne već jednostavno treba pogledati crkvene nekretnine od slučaja do slučaja. Crkva u Italiji raspolaže s povećim brojem nekretnina; 115.000 zgrada, 9000 škola, više od 4000 bolnica i zdravstvenih centara. Crkva samo u Rimu ima više od 23.000 zgrada i zemljišnih parcela, 20 domova, 18 ustanova skrbi i šest domova za siromašne.

Kad bi se uveo porez na crkvene nekretnine u talijansku državnu blagajnu slilo bi se oko milijardu eura, dok bi prema nekim analizama porez na crkvene nekretnine donio čak tri milijarde eura godišnje.  (jk)

 

 

Izvor: www.net.hr

 

 

 

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox