Privatni sektor skupio milijardu kuna za pomoć hrvatskom gospodarstvu

Pet fondova za gospodarsku suradnju prikupilo je 1,075 milijarda kuna privatnog kapitala, istaknuto je na konferenciji za medije.  Vlada će po modelu „kuna za kunu“ osigurati još toliko novca, a prikupljeni kapital će pomoći konkurentnim i perspektivnim tvrtkama i projektima u Hrvatskoj.  

 

Ovi su se fondovi pridružili Vladinoj inicijativi za jačanje investicijske aktivnosti na hrvatskom tržištu. Osnovno načelo inicijative je suradnja privatnog i javnog sektora, u kojoj javni sektor prati privatne ulagače u njihovim investicijskim odlukama, čime se javna sredstva učinkovito investiraju. Cilj je poboljšati gospodarski napredak osiguravanjem potrebnog kapitala konkurentnim i perspektivnim tvrtkama i projektima, upravo onima koji su Hrvatskoj prijeko potrebni.
Veliki uspjeh inicijative očituje se u tome što je privatni sektor osigurao više od milijardu kuna kapitala, koliko je Vlada inicijalno, po modelu „kuna za kunu“ odlučila odvojiti za inicijativu. Dva postojeća domaća društva za upravljanje fondovima rizičnog kapitala (Nexus Private Equity Partneri i Quaestus Private Equity) i četiri novooformljena društva sa sjedištem u Hrvatskoj (Alternative Private Equity, Honestas Private Equity Partneri, Prosperus Invest i GEM-Mediteran Adriatica) do sada su pokrenula pet fondova s ukupno 1,075 milijarda kuna prikupljenog privatnog kapitala.

Jako je važno da Vlada i ubuduće stalno osigurava sredstva i aktivno sudjeluje u ovakvim tržišnim aktivnostima, koje vode k otvaranju novih radnih mjesta i porastu standarda hrvatskih građana - istaknula je predsjednica Hrvatske Private Equity i Venture Capital Asocijacije (HVCA) Mirna Marović.

 

Kroničan nedostatak kapitala za pokretanje projekata

 

Tomislav Mazal, savjetnik ministra gospodarstva, rada i poduzetništva, koji je i koordinirao provedbu inicijative dodao je - Potkapitaliziranost hrvatskih tvrtki je trenutačno jedna od poteškoća hrvatskog gospodarstva jer im kronično nedostaje kapitala za pokretanje propulzivnih tržišnih projekata. Fondovi za gospodarsku suradnju su upravo usmjereni na to da investicijama i kapitalom povežu tržišno konkurentne projekte i inovativne ideje s bankama koje traže kvalitetne prilike za vlastite plasmane, a kojih je trenutačno nedovoljno. 

Branimir Berković, izvršni direktor HBOR-a, se osvrnuo na očekivanu ulogu države u radu fondova - Uloga HBOR-a, kao od Vlade RH nominirane institucije da za njen račun operativno investira u fondove za gospodarsku suradnju, je u potpunosti opravdati iskazani pozitivan stav i povjerenje privatnih investitora prema ovakvoj suradnji s državom, a kako bi se ovakva suradnja potvrdila kao obostrano korisnom te dugoročno postala jedan od značajnih budućih instrumenata gospodarskog razvitka. (PS/MŠ)

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox