Prosječna plaća u listopadu 5.406 kuna

Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenom u pravnim osobama u Hrvatskoj za listopad ove godine iznosila je 5.406 kuna, objavio je Državni zavod za statistiku (DZS).

U odnosu na rujan prosječna neto plaća bila je veća za devet kuna ili nominalno za 0,2 posto, a realno je pala za 0,4 posto.

U odnosu na prosječnu neto plaću za listopad prošle godine prosječna neto plaća za deseti ovogodišnji mjesec bila je nominalno viša za 1 posto, a realno niža za 1,5 posto.

Za razdoblje od siječnja do listopada ove godine pak prosječna je neto plaća po zaposlenom u pravnim osobama iznosila 5.407 kuna, što je u odnosu na isto razdoblje 2010. nominalno više za 1,9 posto, dok je realno niže za 0,3 posto.

Najbolje i dalje u merketingu

Prema pojedinim djelatnostima, najvišu prosječnu neto plaću za listopad primili su zaposleni u promidžbi, reklami i propagandi u iznosu od 9.871 kune.

U zračnom prijevozu prosječna neto plaća za listopad iznosila je 9.302 kune, a u upravljačkim djelatnostima, savjetovanju u vezi s upravljanjem 8.488 kuna.

Najniže neto plaće za listopad imali su zaposleni u proizvodnji odjeće, u iznosu od 2.810 kuna i u proizvodnji kože i srodnih proizvoda 2.901 kunu.

Po podacima DZS-a, prosječna mjesečna bruto plaća po zaposlenom u pravnim osobama u Hrvatskoj za listopad iznosila je 7.744 kune, što je nominalni više za 0,1 posto, a realno 0,5 posto manje u odnosu na rujan.

U odnosu na prošlogodišnji listopad prosječna mjesečna bruto plaća za listopad ove godine nominalno je viša za 1,2 posto, a realno je niža za 1,3 posto. (Hina/jh)

 

 

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox