Prosječna plaća u studenom veća 213 kuna

Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenom u pravnim osobama u Hrvatskoj za studeni prošle godine iznosila je 5.729 kuna, objavio je Državni zavod za statistiku. 

U odnosu na listopad prosječna neto plaća bila je veća za 213 kuna ili nominalno za šest posto, a realno je porasla za 5,8 posto. Taj rast na mjesečnoj razini vjerojatno se može pripisati isplati božićnica.

Na godišnjoj razini, u odnosu na prosječnu neto plaću za studeni 2010. godine prosječna neto plaća za jedanaesti mjesec prošle godine bila je nominalno viša za 2,6 posto, a realno je ostala na istoj razini.

Najviše plaće u IT-u

Za razdoblje od siječnja do studenoga prošle godine prosječna neto plaća po zaposlenom u pravnim osobama iznosila je 5.436 kuna, što je u odnosu na isto razdoblje 2010. nominalno više za 1,9 posto, dok je realno niže za 0,4 posto. Prema pojedinim djelatnostima, najvišu prosječnu neto plaću za studeni primili su zaposleni u računarstvu, 10.231 kunu.

U promidžbi, reklami i propagandi prosječna plaća za studeni bila je 10.005 kuna, a u financijskim uslužnim djelatnostima osim osiguranja i mirovinskih fondova 9.727 kuna.

Najniže neto plaće za studeni imali su zaposleni u proizvodnji odjeće, u iznosu od 2.820 kuna i u proizvodnji kože i srodnih proizvoda, 2.858 kuna. Po podacima DZS-a, prosječna mjesečna bruto plaća po zaposlenom u pravnim osobama Republike Hrvatske za studeni 2011. iznosila je 8.131 kunu, što pokazuje nominalni rast za pet posto, a realni za 4,8 posto u odnosu na listopad.

Prosječna mjesečna bruto plaća po zaposlenom u pravnim osobama za studeni 2011. u odnosu na isti mjesec 2010. godine nominalno je viša za tri posto, a realno je viša za 0,4 posto. (Hina/jk)

 

 

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox