Prvi razgovori Obame i Sarkozya nakon WikiLeaksovih opaski

Američki predsjednik Barack Obama je u Bijeloj kući primio svog francuskog kolegu Nicolasa Sarkozya, a glavne teme službenih razgovora dvojice predsjednika biti će globalna ekonomija i sigurnost.

Očekuje se da će dvojica čelnika razgovarati o izazovima sigurnosti kao što je rat u Afganistanu, nemiri u Pakistanu i prijetnje militanata u sjevernoj Africi. Na gospodarskom planu, razmotrit će francuski plan za reformu svjetskog financijskog i monetarnog sustava te nastavak globalnog oporavka od recesije. Obama i Sarkozy bi trebali dati izjave nakon sastanka u Ovalnom uredu Bijele kuće. Dvojica predsjednika potom će imati radni ručak u blagovaoni Bijele kuće. Tijekom ručka, Obama i Sarkozy također bi trebali razgovarati o Iranu, Bliskom istoku i drugim pitanjima, najavili su američki mediji.

Francuska prva dama Carla Bruni-Sarkozy zasebno će ručati s Michelle Obama, a pridružit će im se i francuske ministrice vanjskih poslova i financija Michele Alliot-Marie i Christine Lagarde, koje su u pratnji Sarkozya doputovale u Washington. Do Sarkozyeva službenog posjeta Washingtonu dolazi dok se Francuska sprema preuzeti predsjedavanje Skupinom osam industrijski najrazvijenijih zemalja svijeta G-8 i proširenom skupinom G-20, u kojoj su i najveća nova gospodarstva.

Francuska zagovara prerastanje skupine G-20 u glavno tijelo za globalnu gospodarsku koordinaciju. Čelnici zemalja G-8, uključujući Obamu, trebali bi se u svibnju okupiti na summitu u francuskom ljetovalištu Deauville, u Normandiji. Na zadnjem okupljanju G-20 u Južnoj Koreji, SAD je izložen kritikama zbog svoje monetarne politike, no Obama je od tada opetovao američku spremnost za veću gospodarsku suradnju. Bijela kuća je prošloga tjedna objavila kako očekuje suradnju s Francuskom na održavanju svjetskog gospodarskog oporavka i stvaranju radnih mjesta.

Sarkozy je prešao preko WikiLeaksovih opaski

Predsjedavanje skupinama G-8 i G-20 Sarkozyu daje izglede da ojača svoj položaj kod kuće, uoči očekivane kandidature za drugi predsjednički mandat 2012. To je prvi Sarkozyev sastanak s Obamom nakon neugodnih otkrića u depešama koje je objavio WikiLeaks, gdje se pokazalo da američki diplomati vide francuskog predsjednika kao čudnog i osjetljivog, sa složenim privatnim životom. (Hina/mš)

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox