Rađanje nove naftne sile

Već mjesecima traje embargo EU-a na uvoz nafte iz Irana, a nedostatak iranske nafte na tržištu pokriva Saudijska Arabija. No, izvještaji pokazuju da se na tržištu pojavljuje  i nova naftna sila, a riječ je o Iraku.

Prošlo je skoro desetljeće otkako su u  Bagdadu i drugim iračkim gradovima gradovima srušeni kipovi predsjednika Sadama Huseina. Od tada traje i mukotrpna demokratizacija i obnova Iraka koja je skoro obrnuto proporcionalna bogatstvu sirovina koje se kriju ispod površine te zemlje. Sirovine su tu. I svi znaju da su tu. Pitanje glasi: Koliko vremena će  Iraku biti potrebno da krene s eksploatacijom?,  pita se Maria van der Hoeven, direktorica Međunarodne agencije za energiju IEA

Agencija IEA je izračunala da bi se trenutačna proizvodnja nafte od 3 milijuna barela dnevno lako mogla povećati. Realna je procjena kako bi do 2020. godine crpljenje nafte moglo dostići dvostruko veći obim, a do 2035. je realno očekivati proizvodnju od 8 milijuna barela dnevno. U tom slučaju Irak bi mogao potisnuti Rusiju s druge pozicije najvećeg svjetskog proizvođača nafte. Prva je i dalje Saudijska Arabija.

No, da bi se to postiglo Irak na rijekama Eufrat i Tigris mora svladati još neke prepreke. Kao prvi preduvjet Maria van der Hoeven ističe da je nužna stabilizacija političke situacije u zemlji i rješavanje unutarnjih problema, piše Deutsche Welle.

Što je veće bogatstvo koje Bagdad stječe trgovinom naftom i plinom, to ima i veći politički utjecaj u regiji. IEA stoga smatra da bi Irak mogao postati jedna od najutjecajnijih država Bliskog istoka. (jk)

 

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox